Hlavní navigace

Vytváření, úprava a používání šablon ve Wordu - 5.díl

10. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Kromě vytváření, úpravy a používání šablon můžete v programu Microsoft Word vytvářet i svoje vlastní šablony, například když pracujete na projektech speciálního charakteru.

Předcházející díl

 

V programu MS Word, který je součástí kancelářského balíku MS Office, se šablonami rozumí dokumenty s již předdefinovaným vzhledem, které vytváříte buď vy, nebo někdo jiný (třeba Microsoft) a které se následně používají jako vzorové dokumenty v konkrétních projektech.

Vytváření vlastních šablon v programu Word – pokračování

7. Vložte do obou sloupců postupně vhodné obrázky, a to prostřednictvím nabídky Vložení > Obrázky, kde vyberte vhodné obrázky z vaší galerie obrázků. Při přidávání obrázků zároveň můžete využít možnosti úpravy velikosti obrázku a šířky sloupců – neváhejte tedy a upravte vše podle svých představ.

8. Do prvního sloupce dále zadejte časový plán setkání. Pro text použijte písmo Century Gothic 14 (černou barvu) a pro nadpis pak písmo Century Gothic 18 (modrozelenou barvu).

9. Zadejte místo a čas konání konference a dále nezapomeňte zadat pořadatele. Vše vyveďte za použití stejných fontů a barev pro text a nadpisy, jaké jste použili předtím.

Vytvoření vlastní šablony pro pořádání konferencí

10. Až budete s výsledkem zcela spokojeni, klepněte do nabídky Soubor > Uložit jako > Meet+Greet.docx (neboli jako klasický dokument Wordu), abyste mohli v případě potřeby tento dokument sdílet nebo tisknout.

Ještě předtím, než úplně skončíte, nezapomeňte tento dokument zároveň uložit jako šablonu. Klepněte proto do nabídky soubor > Uložit jako > Uložit jako typ a následně ze seznamu vyberte položku Šablona Word (*.dotx). Potvrzením uložení soubor uložíte jako šablonu s názvem Meet+Greet.dotx. Až budete pořádat další konferenci, budete mít díky šabloně hned kde začít.

Jakmile budete mít ve složce pro vlastní šablony Office nějaké vlastní šablony, pak záhy zjistíte, že při spuštění Wordu a následném výběru položky Soubor > Nový máte k dispozici kromě sekce Doporučené k dispozici i novou sekci Osobní. Klepnutím na naposledy zmiňovanou kategorii se prakticky okamžitě dostanete ke svým uloženým šablonám.

K vlastním šablonám se dostanete prostřednictvím nabídky Soubor > Nový > Osobní

ICTS24

 

Pokračování