Hlavní navigace

Vytvořte si jednotku USB pro obnovení Windows 10 - 3.díl

14. 10. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vše, co potřebujete vědět o tomto doslova životně důležitém nástroji. Vytvořte si jej raději dříve, než bude pozdě. Až váš počítač odejde, uvidíte, jak se vám bude hodit!

Předcházející díl

 

Nikdy nevíte, kdy se vám bude jednotka pro obnovení operačního systému Windows hodit, abyste mohli tento operační systém uvést do předchozího funkčního stavu. A proto neváhejte a vytvořte si ji raději hned teď – jak záhy zjistíte, je to velmi snadné!

Možnosti odstranění potíží s operačním systémem Windows

První možnost vám zajistí přeinstalování operačního systému Windows. Povšimněte si tvrzení,že při přeinstalování přijdete o všechna svá data a nainstalované aplikace. V tomto případě se jedná o čistou instalaci Windows a nikoliv o obnovení ze zálohy nebo něco podobného. Jinými slovy se nejedná o nic jiného než o razantní zásah do počítače, při němž začínáte s počítačem v podstatě znovu.

Druhá možnost označená nápisem Upřesnit možnosti nabízí několik možností opravy nainstalovaných Windows, a k tomu účelu vám zobrazuje celou paletu různých nástrojů.

Jednotka pro obnovení obsahuje několik různých nástrojů pro řešení a opravu počítače s poškozeným operačním systémem

Nabídka Upřesnit možnosti obsahuje následující nástroje:

Obnovení systému: Tento nástroj umožňuje vrátit počítač do „šťastnějších“ dob,kdy fungoval normálně. Použití tohoto nástroje nijak neovlivní vaše data, ale naopak ovlivní nainstalované aplikace, protože nahrazuje aktuální registr jeho starší verzí.

Obnova z bitové kopie systému: Pokud jste již ve Windows 10 použili nástroj pro vytvoření bitové kopie, pak je tato možnost určena právě pro vás. S jeho pomocí totiž můžete obnovit počítač pomocí dříve vytvořené bitové kopie do stavu, v jakém byl počítač v době vytváření bitové kopie, přičemž při obnovení budou v počítači data i aplikace, které byly v té době na počítači k dispozici.

Oprava spouštění systému: Tento nástroj je jakousi „černou skříňkou“, protože se pokouší opravit všechny možné problémy, které zabraňují zavedení operačního systému, nicméně nikde nezjistíte, co a jak vlastně provádí,a pokud se oprava podaří, pak se nikdy nedozvíte,kde byl problém. Doporučujeme vám, abyste při problémech se zavedením operačního systému zkusili tento nástroj jako první, protože se jedná o nejrychlejší způsob opravy, který navíc do operačního systému zasahuje jen minimálně.

Příkazový řádek: Pomocí tohoto nástroje můžete vyzkoušet celou řadu tipů a triků, zejména doporučujeme použití příkazu sfc /scannow, který kontroluje stav systémových souborů a případné poškozené systémové soubory opravuje. Zřejmě je nás všem jasné,jak univerzálním pomocníkem dokáže příkazový řádek být, a pokud víte, co děláte, jsou možnosti jeho využití takřka nekonečné.

Nastavení firmwaru UEFI: Tato volba vám umožní na vašem počítači změnit nastavení ve firmwaru UEFI. Tato volba restartuje počítač a zajistí po restartu zavedení rozhraní UEFI.

Vrátit se k předchozíverzi: Tato volba vám umožní vrátit se k předchozí verzi operačního systému Windows, konkrétně k verzi předcházející aktualizaci Windows na novou verzi, která operační systém poškodila.

Jak vidíte, vůbec neškodí, pokud si nějakou tu jednotku pro obnovení vytvoříte. Proto neváhejte a vytvořte si ji hned teď!

Byl pro vás článek přínosný?