Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní sadu pro zabezpečení počítače - zdarma! - 4.díl

7. 3. 2016

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Věnujte o víkendu svému počítači trochu času a zve vlastním zájmu si jej zabezpečte, a to zcela zdarma!

Předcházející díl

 

Pokud máte počítač, jste cílem možné nežádoucí pozornosti všech možných nekalých živlů. Prostě potřebujete nějaký software, pomocí něhož byste si svůj počítač zabezpečili. V tomto seriálu vám postupně představíme zdarma dostupný antivirus, antispyware a firewall, dále doplňky pro zabezpečení internetového prohlížeče, nástroj pro rodičovskou kontrolu, program pro automatickou aktualizaci aplikací nainstalovaných na počítači a konečně službu pro vzdálené uzamknutí notebooku.

Používejte firewall

Zdarma dostupný firewall s názvem ZoneAlarm nabízí takové funkce, které ve firewallu integrovaném ve Windows nenajdete.

V operačním systému Windows je integrován firewall, který je standardně zapnut. Jedná se o poměrně slušné řešení, nicméně pokud chcete nějaké pružnější řešení, můžete použít i nějaká další řešení. Doporučujeme věnovat pozornost jak firewallu Comodo Free Firewall, tak firewallu ZoneAlarm Free Firewall. V obou případech se jedná o nástroje, které nabízí daleko více dalších funkcí a možností konfigurace, a také daleko větší ochranu než samotný firewall integrovaný v operačním systému Windows.

Faktem je, že pro většinu běžných uživatelů by měl Windows Firewall postačovat. Běží na pozadí operačního systému a neupozorňuje na sebe, dokud nezaznamená pokus o podezřelé připojení – jeho nároky na údržbu jsou tak minimální, jak jen mohou být. Nicméně ve výchozím nastavení zaznamenává pouze pokusy o průnik do systému zvenčí. A právě to je slabší stránka tohoto řešení, kdy se vyplatí poohlédnout se například právě po programech typu Comodo či ZoneAlarm Firewall – nástrojích, které dokážou sledovat kromě příchozích požadavků i požadavky směřující ven. Na druhou stranu je zase práce s nimi pracnější, protože je vy sami musíte naučit, kterým procesům a aplikacím má firewall přístup do Internetu povolit.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?