Hlavní navigace

Vývoj firemních aplikací se přesouvá k mobilům

23. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Ch_Alexandr - Fotolia.com
Podle analýzy agentury Gartner dochází k poměrně rychlé proměně ekosystému firemních aplikací. V dohledné době převáží podpora mobilních zařízení a operačních systémů.

„Jsme přesvědčeni o tom, že do tří let bude vyvíjeno čtyřikrát více aplikací pro mobilní zařízení než pro osobní počítače,“ předpověděl v pondělí Jeff Schulman, výkonný viceprezident Gartneru. Schulman se v tomto smyslu vyjádřil během svého úvodního proslovu na vrcholné schůzi věnované architektuře, vývoji a integraci aplikací, kterou pořádá Gartner v australském Sydney. Schulman se domnívá, že mobilní platformy poskytují korporacím příležitost k „úplné restrukturalizaci jejich obchodních modelů“. „Je snadné si představit mobil jako zmenšený prostor pro aplikace dříve pracující ve stolních počítačích. Jedná se o první generaci našich nových technologií,“ řekl dále.

Schulman použil přirovnání přechodu od rozhlasu k televizi, kdy televizní vysílání v podstatě převzalo všechny principy pořadů používané do té doby v rozhlase. „Dnešní mobilní prostředí v tomto ohledu připomíná první automobily – kočáry bez koní,“ uvedl dále Schulman. Jakmile ale mobilní platforma završí fázi první generace aplikací, začnou se při vývoji softwaru čím dál více uplatňovat specifika mobilních technologií, jako je rozšířená realita, všudypřítomná konektivita a nepřetržitý provoz přístrojů, které se v podstatě nikdy nevypínají. „Jde o to pochopit, že smartphone je chytrý, stále zapnutý, stále aktuální a stále konkrétní. Potom bude možné začít s vývojem aplikací druhé generace,“ míní Schulman.

Podle Gartneru je mobilní platforma členem aliance „nových sil“, kam patří ještě sociální sítě, cloud a big data. Tato aliance radikálně změní způsob návrhu a vývoje aplikací. Tato proměna prostředí podnikových aplikací představuje hrozbu pro stávající dominantní hráče jako Oracle, Microsoft nebo IBM, že budou nahrazeni novou vlnou, kterou zastupuje Google, Amazon, Facebook nebo Apple. Analytici Gartneru se například domnívají, že do konce příštího roku dosáhne Apple v podnikovém prostředí postavení rovnocenného s Microsoftem.

I když se konsumerizace IT může zdát pro vývojáře bolestivá, je už příliš pozdě na její zastavení. Korporace si již nemohou dovolit ignorovat nové možnosti, které vytváří pro jejich podnikání. „Mnoho z nás přítomných na tomto setkání si pamatuje zlatou éru výpočetní techniky,“ pokračovat Schulman. „Toto období bylo charakterizováno řízením změn. Měli jsme smlouvy o poskytování služeb, měli jsme strukturovanou správu, zabezpečení dat, jejich zálohování a obnovu. Zaváděli jsme to mnoho let. Ale teď je to všechno pryč. To všechno zastaralo, protože když si do zaměstnání přinesu iPhone a zapojím ho do vnitřní sítě, už mě správci nikdy nedokáží tak kontrolovat a řídit. Čekají je opravdu perné chvíle,“ uzavřel své proroctví Schulman.