Hlavní navigace

Vzdálený přístup k souborům ve dvou variantách - 2.díl

2. 2. 2016

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Potřebujete nějaký soubor, ale zapomněli jste jej nahrát do Dropboxu? Máme pro vás záložní variantu vzdáleného přístupu, která vám v takových případech pomůže.

Předcházející díl

 

Již nesčíslněkrát jsme v našich návodech hovořili o tom, jak důležitá je synchronizace souborů na všech námi používaných zařízení. Jenomže co naplat, synchronizaci můžeme provádět pouze tehdy, pokud námi vytvořené soubory umístíme na to správné místo, odkud bude provedení synchronizace možné. Pokud se to nepodaří, je dobré mít k ruce záložní plán, který nám zajistí vzdálený přístup ke kriticky důležitým souborům.

OneDrive

Když firma Microsoft prováděla upgrade z Windows 8 na Windows 8.1, pak v rámci tohoto upgradu odebrala z aplikace OneDrivemožnost přistupovat vzdáleně k libovolným souborům na počítači. S uvedením Windows 10 se tato funkce vzdáleného přístupu k počítači opět vrátila. Uživatelé operačního systému Windows 7 mohou tuto funkci využívat také, stačí, když si stáhnou a nainstalují do počítače aplikaci OneDrive.

Chcete-li tedy povolit na počítači s operačním systémem Windows 10 vzdálený přístup k libovolným souborům na počítači, pak stačí, když klepnete v oznamovací oblasti v pravé části Hlavního panelu na šipku směřující vzhůru a poté klepnete pravým tlačítkem myši na ikonku aplikace OneDrive. Z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, pak vyberte položku Nastavení.

Vzdálený přístup lze zajistit i pomocí aplikace OneDrive – stačí, když povolíte příslušnou funkci

Nyní se zobrazí dialogové okno aplikace Microsoft OneDrive, kde se přesuňte na záložku Nastavení a následně povolte možnost Umožnit načtení všech souborů na tomto počítači přes OneDrive.

V dalším kroku otevřete internetový prohlížeč a přesuňte se na web onedrive.com. V levém sloupci rozbalte seznam Počítače a poté klepněte na název počítače. Za okamžik se otevře nová záložka, která vám umožní přistupovat  souborům na vašem počítači.

Stejně jako v případě aplikace Pushbullet musí být i v tomto případě počítač zapnutý a připojený k Internetu. V opačném případě funkce pro vzdálený přístup k souborům fungovat nebude.

Vzdálený přístup představuje funkci, kterou pravděpodobně nebudete potřebovat příliš často, nicméně je to skvělá věc už jen pro ten pocit, že máte v záloze nějaké řešení, které vám pomůže v případě, kdy jej budete skutečně potřebovat – protože když jej potřebujete, pak jej skutečně potřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?