Hlavní navigace

Vzestup internetové kriminality je spojen s krádežemi dat

1. 7. 2009

Sdílet

Internetoví teroristé již možná pronikli do řízení americké elektrické rozvodné sítě a budou moci na dálku přerušit dodávky energie.

Ve své první zprávě Focus Report zkoumá Trend Micro růst objemu malwaru určeného ke krádeži dat, jeho charakteristiky a jeho kořeny v podzemní ekonomice internetového zločinu.

Podle údajů TrendLabs jsou nejrychleji rostoucí kategorií malwaru určeného ke krádeži dat trojské koněV roce 2007 tvořily trojské koně 52 % malwaru pro krádež dat. V roce 2008 se toto číslo zvýšilo na 87 % a v prvním čtvrtletí roku 2009 to bylo dokonce 93 %. Trojské koně a trojský spyware jsou převládajícím typem malwaru pro krádež dat ve všech regionech monitorovaných sítí TrendLabs, ať už jde o Austrálii, Asii, Afriku, Jižní Ameriku, Severní Ameriku nebo Evropu.

Jen v USA se podle ministerstva vnitra počet známých průniků malwaru do vládních počítačů od roku 2006 do roku 2008 více než zdvojnásobil. Paul Ferguson, specialista Trend Micro na výzkum pokročilých hrozeb, uvádí, že je dokonce možné, že internetoví teroristé již pomocí svého malwaru pronikli do řízení americké elektrické rozvodné sítě a budou moci na dálku přerušit dodávky energie.

Viz také: Malware v americké elektrorozvodné síti

Internetový zločin získal značnou mezinárodní mobilitu. V roce 2007 byly estonské počítačové sítě ochromeny závažnými útoky ve formě distribuovaného odmítnutí služby (DDoS) proti vládním i civilním serverům, jejichž zdroj bylo údajně možné vystopovat až k ruským agentům. V té době se Rusko právě přelo s Estonskem o odstranění sovětského válečného památníku z estonského území.

Viz také: První odsouzený viník útoků v Estonsku

Webové stránky francouzské ambasády v Pekingu byly zase několik dnů nedostupné v důsledku internetového útoku, jenž následoval po setkání prezidenta Nicolase Sarkozyho s dalajlámou. Velká část odborné veřejnosti si nyní myslí, že útok zinscenovala skupina čínských hackerů.

„Téměř každý, kdo má počítač a přístup k internetu, může způsobit chaos. V USA byly zaznamenány útoky hackerů na servery regionální i státní správy,“ prohlašuje Ferguson. „Menší organizace mají na IT jen omezený rozpočet a málo zaměstnanců, takže na tvorbu webových stránek najímají externí dodavatele. Jejich stránky pak postupně upadají kvůli nedostatku údržby a upgradů a stávají se zranitelnými, čehož zneužívají různí aktivisté z řad hackerů k vyjádření svých politických názorů.“

 

Novinové titulky plní také internetová špionáž. Korporace utrpí každým rokem ztráty duševního vlastnictví za miliardy dolarů kvůli nezákonnému kopírování a prodeji obchodních tajemství konkurenci na černém trhu za účelem obohacení nebo kvůli vydírání.

CS24

Viz také: Ekonomická recese ohrožuje duševní vlastnictví

„Internetoví zločinci používají malware k finančnímu obohacení i ke geopolitickým účelům,“ vysvětluje Ferguson. „Zaznamenali jsme dokonce útoky malwaru pro krádež dat proti americkým dodavatelům zbraňových systémů — údajně za strany Číňanů — s cílem odcizit důvěrná obchodní tajemství. Kvůli anonymnímu charakteru internetu je však obtížné dopracovat se až k lidem, kteří skutečně tahají za nitky.“