Hlavní navigace

Warhammer 40.000 DoW: Dark Crusade

1. 4. 2007

Sdílet

Druhé pokračování skvělé realtimové strategie je tu. Zatímco první přídavek s podtitulem Winter Assault byl více méně klasickým datadiskem, Dark Crusade přináší mnoho zajímavých nápadů.

Druhé pokračování skvělé realtimové strategie je tu. Zatímco první přídavek s podtitulem Winter Assault byl více méně klasickým datadiskem, Dark Crusade přináší mnoho zajímavých nápadů.



Na planetě Kronus je skutečně veselo. Osud tomu chtěl, že se na ní potkává sedm znesvářených stran velkého konfliktu, a nepřehledná válka může skončit jen absolutní vítězstvím jedné z nich.



Příběhová kampaň je vedle multiplayerového klání samozřejmě hlavním lákadlem celé hry, a příjemné jistě je i to, že si ji můžete vyzkoušet za jakýkoliv ze sedmi zúčastněných národů. Samozřejmě jsou k dispozici ty strany, se kterými jsme se již setkali v předchozích dílech série. Imperiální garda hájí zájmy nesmrtelného císaře a jeho říše; jde o „obyčejné“ vojáky, kteří se asi nejvíce blíží naším představám o armádě. Dále tu máme bojovníky Chaosu, kteří se jako lavina řítí galaxií a kacířstvím a zlem nakazí všechny světy, které dobudou. Do bojů se zapojí i tajemná mimozemská rasa Eldarů spojuje pokročilou techniku s mystickými silami.



A Orkové? To jsou krvelační dobyvatelé, kteří mají zvláštní talent objevit se kdekoliv tam, kde to zavání pořádným masakrem; kromě brutální síly nasazují do boje i primitivní stroje, u nichž je div, že vůbec drží pohromadě. A samozřejmě nemohou chybět ani vesmírní mariňáci, elita lidské rasy. Zakovaní do bojových obleků bojují s Chaosem a kacíři v celé galaxii, a samozřejmě k tomu mají důvod i na planetě Kronus, která kromě jiného skrývá i zapomenuté svaté artefakty, které je třeba ochránit před nákazou zla.



Dark Crusade také poprvé představuje dva zbrusu nové národy. Z písků kronských pouští povstali Necroni, temná rasa s chutí ničit a zabíjet. Nejde vlastně o národ v pravém slov smyslu; je to společenství nemrtvých, mechanicky podivně oživených bytostí, které je opravdu velmi těžké zabít. Celá jejich strategie je vlastně založena na recyklaci, jelikož i jejich zabití válečníci se mohou do hry vracet. Jakousi protiváhou je Impérium Tau, které představuje technologicky vyspělý národ s různými bojovými vychytávkami, jako jsou jetpacky, či maskovací zařízení, a těžkými stroji ve stylu bojových robotů – „mechů“.



Kampaň je koncipována trochu podobně jako režim Válka o prsten ve hře Battle for Middle-earth II. To znamená, že území planety je rozděleno na jednotlivé provincie – konkrétně jich je pětadvacet – a vy v tahovém režimu přesouváte svoji armádu tam, kde zrovna chcete ukojit své dobyvačné choutky. To samé ale samozřejmě dělají i nepřátelé, takže je potřeba dobře plánovat a samozřejmě se stane, že o leckteré území přijdete a budete jej muset dobýt zpět. Jednotlivá území přinášejí různé bonusy a výhody, jako je třeba levnější produkce některých zařízení či kosmodrom, díky kterému lze provést výsadek kdekoliv na mapě (bez něj je možné útočit jen na sousední provincie).



Jádro hry pochopitelně tkví v taktických bitvách. Ty probíhají klasicky realtimovým způsobem tak, jak jsme zvyklí z minulých dílů. Bitvy jsou hodně svižné a vyžadují neustálou reakci; čeká vás přitom samozřejmě stavění budov, produkce bojových jednotek, zabírání strategických míst produkujících body potřebné pro výrobu a pochopitelně i četné půtky s nepřítelem. Ve hře je mnoho různých pěších jednotek i vozidel, strany konfliktu se od sebe pochopitelně výrazně liší a každá z nich má své slabé a silné stránky.



Grafické zpracování je stejné, jako v původní hře, což znamená, že už je lehce zastaralé. Ne, není to žádná tragédie, ale na současné top tituly Dark Crusade prostě nemá. Naopak potěší kvalitní dabing a ozvučení, a také příjemné detaily, jako je třeba postupný vývoj hlavního hrdiny. Dark Crusade je ve výsledku velice kvalitní sci-fi strategií s výbornou atmosférou temného světa Warhammer 40.000 důkladně popsaného v mnoha stolních hrách a knižních románech. A potěší i fakt, že se i při datadiskové ceně jedná o samostatně spustitelnou hru, bez nutnosti instalace základního titulu.



Hodnocení: 8,4
Výrobce: Relic
Vydavatel: THQ
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: titulky
Cena: 599 Kč
Multiplayer: ano

Byl pro vás článek přínosný?