Hlavní navigace

Warhammer: Mark of Chaos

16. 3. 2007

Sdílet

Warhammer- to je pojem. Tedy alespoň pro příznivce deskových her a knižních románů; tento fantasy svět se totiž v obou jmenovaných variantách objevuje velmi zhusta.

Warhammer, to je pojem. Tedy alespoň pro příznivce deskových her a knižních románů; tento fantasy svět se totiž v obou jmenovaných variantách objevuje velmi zhusta.



Ostatně stejně jako jeho sci-fi varianta s přídomkem 40.000. Tu možná současní hráči počítačových her konec konců znají celkem důvěrně díky povedené strategické sérii Dawn of War. Fantasy verze Warhammeru se na monitorech počítačů už drahnou řadu let neudělala, o to příjemnější je ale její návrat.



Už úvodní filmeček všechny hráče utvrdí v tom, že v temném fantasy světě panuje jen boj, bezmoc a strach z hord Chaosu. Kromě samostatných misí pro jednoho či více hráčů a výukového tutorialu jsou samozřejmě největším lákadlem kampaně. Vyzkoušet si můžete „tu správnou stranu“ představovanou lidským císařstvím a elfskými vojsky, a nebo se chopit zlé chátry, v níž se objeví jako vojska přívrženců bohů Chaosu, tak armády skavenů, proradných krysoidních humanoidů žijících vesměs ve svých podzemních brlozích.



Ať tak nebo tak, stanete se vůdcem armády, jejíž síla postupem času roste a která – bude-li se vám dařit – s několika extra silnými hrdiny v čele drtí své nepřátele a zdárně postupuje k cíli. Jednotlivé herní části jsou prokládány atmosférickými filmečky.



Tažení jsou rozdělena na jednotlivé kapitoly, přičemž každá z nich vám představí část mapy, po které můžete bez časového stresu v klidu pohybovat svou armádou. Obvykle to znamená vrhnout se do další bitvy, ale někdy si lze také vybrat krátkou nepovinnou odbočku nebo navštívit město. V každém klidném místě na vás čeká možnost doplnit stavy armády, vylepšit některé oddíly třeba nákupem lepší výzbroje, přidáním trubače či třeba opatřením žebříků pro ztékání hradeb. Lze rovněž verbovat zbrusu nové jednotky nebo vylepšit vybavení hrdinů; čili třeba nakoupit magické brnění, kouzelný amulet či hojivý lektvar.



Většinu času budete pochopitelně trávit v samotných bitvách. Ty jsou zpracovány v reálném čase a nejde v nich o žádné těžení zdrojů či budování staveb; mise jsou zkrátka jen o bojové taktice, stejně jako třeba střety v sérii Total War. Klasicky máte k dispozici několik vojenských oddílů (skladbu vojska vyrážející do té které mise si přitom z dostupných jednotek volíte vždy před bitvou), kterým zadáváte jednoduché povely k přesunu či útoky, měníte jejich formaci a užíváte si podobných vojevůdcovských kousků. Navíc můžete k některému oddílu přiřadit některého ze svých hrdinů, kteří navíc ovládají různé speciální schopnosti – třeba čaroděj dokáže nepřátele potěšit dobře mířeným ohnivým kouzlem nebo vyvolat štít, který chrání jeho i přidružený oddíl.



I když se dost často jedná o klasický střet v otevřené krajině, dojde samozřejmě i na dobývání tvrzí. Pak se uplatní úplně jiná taktika založená na ostřelování hradeb kanóny, použití žebříků a podobně. Jednotky a hrdinové – ti v mnohem větší míře – získávají objem zkušenosti a zlepšují tak své schopnosti. Oddíly na vyšších levelech mohou mít navíc více mužů, hrdinové si zase osvojují nové nebo vylepšují stávající schopnosti, jako jsou různé bonusy k útoku, zaklínadla a podobně.



Audiovizuální zpracování Mark of Chaos je velmi slušné, a hlavně výborně ladící k atmosféře ponurého fantasy světa. Hra jako taková sice nepřináší do žánru realtime strategií nic moc nového, ale jde o chytlavou hru, která pobaví nejen příznivce světa Warhammeru. S českou lokalizací a za cenu pod tisícovku jde o příjemnou záležitost.



Hodnocení: 8,2
Výrobce: Black Hole Games
Vydavatel: Namco Bandai
Distributor pro ČR: Cenega
Lokalizace: České titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano