Hlavní navigace

Warner Bros stojí za Blu-ray

6. 1. 2008

Sdílet

Máme tu další vítězství pro Blu-ray disky. Vedení Warner Bros se totiž rozhodlo odklonit od formátu HD DVD a začít vydávat filmy jen na Blu-ray nosičích.

CS24

Dosud Warner Bros patřil k několika málo studiím, které filmy v HD (high definition - vysoké rozlišení) kvalitě vydávaly na obou typech nosičů. Vedení společnosti však oznámilo, že se rozhodlo přehodnotit současnou situaci a filmy budou od května tohoto roku vycházet pouze na Blu-ray discích. Do května sice budou filmy vycházet na obou typech médií, ale napřed na Blu-ray a teprve za několik týdnů na HD DVD a klasické DVD.

Warner Bros své rozhodnutí komentovalo s tím, že diváci se již rozhodli, prodejnost jasně mluví ve prospěch Blu-ray a to je znamením udělat konečné rozhodnutí. To přesně odpovídá původnímu plánu studií vydávat filmy pro oba typy médií a časem se pro jedno z nich rozhodnout.

Společnosti podporující HD DVD jsou z rozhodnutí Warner Bros samozřejmě zklamány, za vše vypovídá oznámení Toshiby, jednoho z největších propagátorů HD DVD: "Jsme překvapeni rozhodnutím Warner Bros přestat podporovat HD DVD ve prospěch Blu-ray, mezi námi (WB a Toshibou, pozn. red) je totiž několik smluv ohledně podpory HD DVD. S Warner Bros jsme úzce spolupracovali ohledně DVD i na tvorbě HD DVD jako jeho nástupce. Jsme zklamáni také proto, že toto rozhodnutí bylo učiněno navzdory tomu, jak formát HD DVD v roce 2007 posílil."

HD DVD se tak dostává do problému ze kterého nebude snadné se vyhrabat. Nedávno oznámení Applu o podpoře Blu-ray, tentokrát zrada Warner Bros. Ke všemu daleko rychleji sílící prodeje Blu-ray přehrávačů i filmů. Co přijde příště?

- - Tomáš Šulc