Hlavní navigace

WD RE2 750 GB - nové disky pro servery

Sdílet

Společnost Western Digital představila nové pevné disky serverové třídy s kapacitou 750 GB a SATA rozhraním. Disky mají být odolnější proti nárazu, méně vibrují a byla snížena jejich hlučnost

Společnost Western Digital Corp. oznámila, že zahájí dodávky svého nového pevného disku WD RE2 (RAID Edition) 750 GB, s přenosovou rychlostí 3,0 Gb/s, technologií přirozeného řazení příkazů (NCQ) a 16 MB vyrovnávací paměti.


„Společnost WD i v tomto případě čerpala z bohatých zkušeností se svými předchozími pevnými disky řady RAID Edition a vyvinula ideální pevný disk pro vysokokapacitní serverové aplikace. Tyto disky se musí vyznačovat vysokou kapacitou, spolehlivostí, výkonem a pokročilými funkcemi,“ říká Tom McDorman, viceprezident a ředitel divize pro ukládání dat společnosti WD.

Pevné disky WD RE2 jsou určeny pro vysokokapacitních ukládací zařízení, nabízejí spolehlivost 1,2 milionů hodin MTTF (střední doba bezporuchového provozu) v prostředí s velkou zátěží. Jedná se o pevné disky serverové třídy se spolehlivostí a dalšími požadovanými vlastnostmi pro náročné prostředí serverů a síťového ukládání dat, jako jsou souborové, e-mailové a webové servery.

Nové pevné disky WD RE2 750 GB jsou vybaveny i dalšími osvědčenými technologiemi:

  • SecurePark(TM) pro lepší odolnost proti nárazu
  • StableTrac(TM) pro nižší vibrace
  • IntelliSeek(TM) pro snížení spotřeby, hluku a vibrací

SecurePark - parkuje záznamové hlavy mimo povrch pevného disku, když je pevný disk v nečinnosti, vypnutý a při roztáčení. Na rozdíl od disků bez funkce SecurePark tato funkce zlepšuje odolnost vůči nárazu při vypnutí a zajišťuje, že záznamové hlavy se nikdy nedotknou povrchu disku, což snižuje opotřebení hlav a povrchu a zvyšuje dlouhodobou spolehlivost.

StableTrac - slouží pro další zvýšení spolehlivosti. Hřídel motoru vybaveného technologií StableTrac je upevněna na obou koncích a tím dochází ke snížení vibrací vyvolaných systémem a stabilizují se plotny pro přesné vyhledávání stop při operacích čtení a zápisu. Většina současných pevných disků je vybavena motory, které jsou připevněny pouze ke spodní části pevného disku, což může mít za následek otáčky navíc kvůli nesprávnému načtení stopy. Technologie StableTrac umožňuje rychlé načtení dat uživatele bez zbytečných otáček navíc.

IntelliSeek - pohyb raménka je řízený tak, aby se hlava dostala na další cílový sektor právě v okamžiku, kdy má číst další informaci, namísto toho, aby se rychle dostala na místo a poté čekala na otočení disku, aby mohla začít data číst. Tento plynulý pohyb snižuje spotřebu energie ve srovnání s běžnými disky o více než 60 procent a jejich provoz je zároveň tišší s méně vibracemi. Díky nižší spotřebě se disky méně zahřívají a mají větší dlouhodobou spolehlivost.

Ukázku funkce technologie IntelliSeek naleznete na webové stránce společnosti WD na adrese http://www.wdc.com/en/flash/index.asp?family=intelliseek

Doporučená prodejní cena (MSRP) pevného disku WD RE2 750 GB činí 265 USD, cena v ČR nebyla zveřejněna

- - Václav Maletínský

Byl pro vás článek přínosný?