Hlavní navigace

WD začala dodávat 2,5“ PMR harddisky s kapacitou 250 GB!

21. 5. 2007

Sdílet

Společnost Western Digital Corp. dnes oznámila, že zahájila dodávky svých 2,5“ harddisků WD Scorpio s kapacitou 250 GB a rozhraním SATA. Tyto HDD využívají technologii kolmého magnetického zápisu (PMR).

Společnost Western Digital Corp. dnes oznámila, že zahájila dodávky svých 2,5“ pevných disků WD Scorpio o s kapacitou 250 GB a rozhraním Serial ATA (SATA). Tyto pevné disky využívají technologii kolmého magnetického zápisu (PMR - perpendicular magnetic recording) pro dosažení co nejvyšší kapacity na pevném disku o malém průměru.


Jak je vidět, 2,5“ pevné disky jsou aktuálně středem zájmu společnosti Western Digital. Disk WD Scorpio o kapacitě 250 GB představuje již druhou generaci platformy s technologií PMR. WD se nechává slyšet, že je nový „škorpión“ přímým výsledkem jejich vysokých technologických investic. WD Scorpio by měl nabídnout uživatelům tichý provoz, vysokou odolnost vůči nárazu a nízkou spotřebu energie. Aby mohl disk sliby výrobce splnit, je vybaven několika novými technologiemi, zmínit můžeme např. ShockGuard, IntelliSeek nebo WD WhisperDrive.

Nové pevné disky WD Scorpio v současné době rozšiřují firemní nabídku 2,5 palcových pevných disků pro přenosné počítače, která tak nyní pokrývá spektrum od 40 až 250 GB.

Krátce o technologii PRM
Při použití technologie PMR je magnetizace datových bitů uspořádána vertikálně vzhledem k otáčející se plotně, na rozdíl od podélného zápisu, používaného u pevných disků v minulosti. PMR umožňuje směstnat na pevný disk více dat, než by bylo kdy možné s běžným podélným záznamem.

- - Jaroslav Kasal

Byl pro vás článek přínosný?