Hlavní navigace

Recenze: Webroot Internet Security Essentials

14. 1. 2009

Sdílet

Nabídku internetových bezpečnostních balíků nově obohatil produkt od společnosti Webroot, známé díky podařenému antispywarovému programu Spy Sweeper.

webroot internet securityPoté, co sama vytvořila tento kvalitní nástroj, ale firmě očividně došla pára a pro kompletaci balíku tedy musela nakupovat u konkurence - antivirus přichází od společnosti Sophos, firewall od PWI PrivateFirewall a automatický backup od SOS Backup Online. Celkem asi nikoho nepřekvapí, že takovýto slepenec aplikací ve vzájemné souhře občas zakulhá. Proto také i přes kulantně nízké hardwarové nároky není tento software nikterak rychlý a naopak zpomalení při načítání webových stránek je zde více než patrné.

Balík má své silné stránky, například u antispywarového programu nebo u antivirového programu existuje možností nastavení aplikací více než dost. Mnohem horší situace však panuje u firewallu, který je jasnou slabinou celého balíku. Firewall není nijak mimořádně účinný a k nějakému detailnímu nastavení, jež by situaci zlepšilo, zde navíc příliš šancí nedostaneme. Firewall například selže již u dnes naprosto běžné schopnosti zneviditelnit jednotlivé porty. Pokud nastavíme stupeň nebezpečí na Vysoký a navíc vypneme učení, firewall sice zabere (i když i teď nebude vše neviditelné), ale tím zároveň odstraníme jeho schopnost učit se z vlastních chyb a zaručíme si nekonečný přísun vyskakujících oken.

webroot internet security 2V porovnání s tím jsou chybějící antispam, ochrana osobních informací a rodičovská kontrola jen drobností. Pravdou je, že dokonalou antispamovou aplikaci se zatím nepodařilo vyvinout asi nikomu, možnost omezit svou ratolest v přehnané internetové čipernosti však může být pro řadu rodičů důležitá.

Místo těchto chybějících aplikací získáme možnost automatického zálohování, buď na pevný disk nebo online. Po registraci se odemkne přístup k 2 GB prostoru. Firmě je jasné, že s 2 GB dnes žádnou díru do světa neudělá, a tak nabízí dodatečný prostor, za který si ovšem nechá zaplatit.

Další z doplňkových aplikací je pak nástroj k čištění operačního systému, zejména stop po internetovém brouzdání i činnosti některých aplikací. Tento nástroj pracuje velice spolehlivě a navíc nám každý krok solidně vysvětlí, takže se do mazání můžeme pustit s rozumným stupněm jistoty.

Verdikt:

Díky podprůměrnému firewallu, který by měl být základním pilířem každého bezpečnostního balíku, není důvod, proč bychom měli dát přednost tomuto programu před osvědčenými balíky ostatních firem. Webroot prostě stoupá a padá s kvalitou programů, které si koupil. Je vidět, že Webroot Internet Security Essentials je prvním pokusem. Doufáme, že ty další budou již o něco lepší.


Klady:  Vynikající antispyware

Zápory:  Podprůměrný firewall, chybějící rodičovský zámek a antispam

Hodnocení: 40%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.