Hlavní navigace

Windows 7 a Windows Server 2008 R2 již 22. října

3. 6. 2009

Sdílet

Netrpělivě očekávaná finální verze operačního systému Windows 7 se na pultech obchodů po celém světě objeví již 22. října tohoto roku. Ve stejném dni navíc Microsoft plánuje uvolnit i nejnovější verzi systému Windows Server 2008 R2.

Kromě prodeje nového systému Microsoft spustí i svou službu Windows Upgrade Option Program, díky které dostanou majitelé staršího, a nepříliš úspěšného, operačního systému Windows Vista možnost bezplatného přechodu na edici Windows 7. Tuto službu však bude možné uplatnit jen na verze systému Vista zakoupené před avizovaným dnem vydání Windows 7.

Do distribuční fáze (RTM) by operační systém Windows 7 měl vstoupit v průběhu července. Díky tomu budou mít výrobci a prodejci osobních počítačů dost času na to, aby nový systém předinstalovali do svých produktů a počátkem 22. října je nabídli k prodeji zákazníkům.

Windows 7 je následníkem systému Vista, který je obecně hodnocen jako velmi neúspěšný a to jak ze strany Microsoftu, tak i výrobců či běžných spotřebitelů. Microsoft uvedl, že všechny verze systému Windows 7 bude možné spustit jak na PC či notebooku, tak i na stále populárnějším netbooku. Na této platformě se nyní používají především systémy Windows XP či Linux, ne tak Vista, která by byla příliš velkou zátěží na hardwarové vybavení přístroje.

Ve stejném dni, jako Windows 7, se na trh dostane i nejnovější verze operačního systému pro servery Windows Server 2008 R2. Stejně jako u Windows 7, i v případě Windows Server 2008 R2 byl datum jeho vydání oznámen na právě probíhajícím veletrhu Computex na Tchaj-wanu. Již od minulého měsíce je navíc k dispozici tzv. „release candidate" (RC) neboli kandidát na vydání.

Mezi novinky systému Windows Server 2008 R2 patří zahrnutí schopností Hyper-V, virtualizačního softwaru od Microsoftu, DirectAccess s podporou IPv6 a IPSec pro přímé připojení k internetovým zdrojům bez nutnosti využívat VPN či souborový systém DFS, který ochrání vaše data před nechtěnou změnou či smazáním.