Hlavní navigace

Windows 7 budou v Evropě prodávány bez Internet Exploreru

13. 6. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft ohlásila, že operační systém Windows 7, který má přijít na trh 22. října, bude v Evropě dodáván bez prohlížeče Internet Explorer. Výrobce se tak chce pravděpodobně vyhnout dalším antimonopolním sporům s Evropskou komisí.

Microsoft tuto skutečnost potvrdil ve čtvrtek a uvedený krok otevře možnost instalace produktů dalších stran, neboť každý uživatel bude nucen rozhodnout se pro určitý prohlížeč a nebude mít nastaven jeden výchozí. Na toto téma již několik měsíců vede s Microsoftem spor Evropská komise, k němuž dala podnět Opera a přidala se k ní i firma Mozilla. V Evropě navíc mají alternativní prohlížeče výrazně větší podíl mezi uživateli, než je tomu například v USA.

Dave Heiner z Microsoftu ve firemním blogu konkrétně uvedl, že jeho společnost chce postupovat v souladu s evropskými zákony a nechce riskovat další finanční postihy. Výrobci počítačů, distributoři i jednotliví uživatelé pak budou mít svobodnou volbu v tom, jaký webový prohlížeč na konkrétní PC nainstalují a tato činnost by neměla být pro nikoho náročná. Zvolit si budou moci jak uživatelé, kteří si koupí Windows 7 s novým počítačem, jichž bude pravděpodobně většina, tak i ti, kteří si jej pořídí jako aktualizaci staršího operačního systému.

Tato edice bude označována jako Windows 7 E. Současně chce Microsoft dodávat i tzv. Windows 7 Internet Pack, což bude bezplatné DVD, které bude obsahovat Internet Explorer 8 pro Windows 7 a dále Windows Live Essentials. Toto DVD bude k dispozici prostřednictvím různých kanálů, včetně možnosti stažení z firemního FTP.

Matt Rosoff, analytik společnosti Directions on Microsoft označuje prodej Windows 7 bez Internet Exploreru jako dobrý krok pro rozvoj konkurence mezi prohlížeči a bude zajímavé sledovat, jak se jejich podíl na trhu bude v Evropě vyvíjet. Rosoff je přesvědčen, že třeba Google se bude určitě hodně snažit o to, aby na co nejvíce počítačích prodávaných v Evropě byl právě jeho prohlížeč a může si dovolit zainvestovat do této akce miliony dolarů.

Microsoft však informoval, že rozhodnutí Evropské komise může přinést ještě další alternativní možnosti, které tímto krokem nejsou automaticky uzavřeny. Evropská komise např. může vyžadovat zobrazení hlášky přímo v operačním systému, která dá uživatelům na výběr z více typů prohlížečů a podobně, nicméně detaily budou ještě diskutovány. Rosoff je také přesvědčen, že Microsoft čeká řada vyjednávání, aby bylo zaručeno, že alternativní prohlížeče budou korektně podporovány ve Windows 7 a budou moci sloužit bez problémů jako plnohodnotná náhrada Internet Exploreru.

Microsoft již před několika měsíci představil možnost vypnout ve Windows 7 Internet Explorer, nicméně např. podle zástupců společnosti Opera je tento krok nedostačující a žádala úplné odstranění. Nyní by tedy již konkurenti Microsoftu na poli webových prohlížečů měli být víceméně spokojeni. Jedinou vadou na kráse může být, že jiných regionů než Evropy se tato skutečnost nedotkne...