Hlavní navigace

Windows 7: Ceny netbooků nejspíše porostou

30. 9. 2009

Sdílet

S blížícím se datem vydání nového operačního systému Windows 7 se objevily obavy, jak moc se navýšení poplatků pro počítačové tvůrce projeví na koncové ceně malých netbooků. Právě nízká cena je přitom jedním z hlavních důvodů, proč je netbook u spotřebitelů tak oblíbený.

Softwarový gigant dosud nezveřejnil částku, kterou hodlá počítačovým tvůrcům účtovat za použití operačního systému Windows 7 na přístroji netbook. „Ovšem navýšení poplatku, oproti současným 15 dolarům za systém Windows XP, je nevyhnutelné“ myslí si Richard Shim, analytik u IDC.

Podle Shima tedy PC tvůrci budou muset zcela určitě čelit tlaku na udržení současné cenové hladiny u svých produktů, třebaže poplatky za Windows 7 se oproti XP rozhodně zvýší. Microsoft pro přístroje netbook počítá s omezenými edicemi Windows 7 Starter a Windows 7 Home Premium, přičemž verze Home Premium pravděpodobně vyjde dráž.

Stejná nejistota ohledně výše poplatků pro partnery OEM panuje i v případě dalších verzí systému Windows 7.
Microsoft zatím jen prozradil, že průměrná cena by měla být asi 50 dolarů.

„Hlavní doménou netbooků je stále jejich cena a přenositelnost. To se však může změnit, vznikne-li ze strany spotřebitelů a podniků poptávka po výkonnějších malých přístrojích“ říká Shim. Podle něj by se z netbooků brzy mohly stát přístroje zaměřené především na funkce, což se však musí logicky projevit i v koncové ceně. Vše tak záleží na tlaku ze strany spotřebitelů.

„Pokud by k této nástrojové infúzi došlo, prodejci by jistě šáhli po zvýšení ceny“ souhlasí analytik Roger Kay, prezident konzultační firmy Endpoint Technologies. To je také podle něj právě to, co Microsoft a výrobci hardwaru chtějí. Tedy „prodávat ultratenké notebooky za 500 dolarů a ne netbooky za 300 dolarů. Uživatelé však mají netbooky rádi.“ Podle průzkumu společnosti IDC by se přitom prodeje netbooků měly v tomto roce více než zdvojnásobit. Oproti 11,6 milionům kusům prodaných v roce 2008, IDC pro letošní rok počítá až s 26,5 milióny.