Hlavní navigace

Windows 7: Downgrade na XP bude možný jen první půlrok

18. 6. 2009

Sdílet

Jak se očekávalo, Microsoft umožní výrobcům PC prodávat počítače downgradované Windows XP i po uvolnění nového OS Windows 7. Nicméně tato možnost bude limitovaná do dubna 2010.

Možnost downgrade se bude vztahovat jen na počítače, dodávané s edicemi Windows 7 Professional či Ultimate, což je také podobné situaci u Visty, neboť její verze Business je blízká chystané edici Professional Windows 7. Nicméně šestiměsíční doba na možný downgrade operačního systému podle slov analytiků může přinést firemním zákazníkům opravdu výrazné problémy.

Michael Silver, analytik společnosti Gartner, konkrétně říká, že toto omezení způsobí zbytečný zmatek a je nepříjemnou novinkou, neboť Microsoft dosud dobu na downgrade nijak nelimitoval. Vzhledem k tomu, že Windows 7 budou uvolněny na trh 22. října, bude možné počítače s Windows XP prodávat do dubna 2010, což je informace, která nedávno unikla i společnosti Hewlett-Packard, která uvedla, že bude počítače s tímto operačním systémem nabízet právě do 30. dubna příštího roku.

Silver tuto skutečnost komentuje slovy, že pro firmy, které přeskočily aktualizaci na Vistu to bude znamenat, že v případě, že budou potřebovat na svých počítačích provozovat Windows XP, musí se k nákupu odhodlat během prvních šesti měsíců a možná jde o snahu přinutit je k co nejrychlejšímu nákupu. Podle tohoto analytika však na přechod na nový operační systém budou firmy připravené až ke konci roku 2010, případně na začátku roku 2011, kdy by také měly již odeznít negativní vlivy globální ekonomické krize. Výjimku pak tvoří program Software Assurance (SA), který Microsoft nabízí a v jehož rámci mohou firmy downgradovat z jakékoliv edice Windows zpět až k Windows 95. Pokud jej však firmy nebudou chtít využít, nezbude jim po dubnu 2010 než přejít na Windows 7 a využít například mód kompatibility s Windows XP, který však nemusí fungovat na všech počítačích a navíc zvýší nároky na aktualizace a zabezpečení, neboť administrátoři se budou muset de facto starat o dvojnásobek operačních systémů, říká Silver.

Další alternativou pak může být zakoupení Visty v edicích Ultimate či Business a tu downgradovat na Windows XP a v případě potřeby novějšího systému pak zakoupit upgrade na Windows 7. Nicméně situace se tím nepříjemně komplikuje a firmám by zbytečně narostly výdaje za licence.

Silver je proto ohledně plánů Microsoftu na downgrade pesimistický a je přesvědčen, že firmy z něj nebudou nadšené. Sám již v únoru informoval o tom, že právě možnost downgradu Windows 7 na Windows XP bude pro jejich úspěch velmi důležitá a šestiměsíční limit může vše výrazně zkomplikovat.

 

CS24

Aktualizace 18. 6. 2009, 10:40 h:

Právě jsme získali od Microsoftu informaci, že Windows XP budou moci být nakonec prodávány 18 měsíců po uvolnění Windows 7 a nebo do prvního servisního balíčku pro tento operační systém, záleží co přijde dříve. Nicméně časové omezení stále zůstává...