Hlavní navigace

Windows 7: Hranice 10% podílu na trhu překonána

7. 4. 2010

Sdílet

Operační systém Windows 7 dosáhl milníku 10 % téměř o jeden celý rok rychleji, než jeho předchůdce Windows Vista. S aktuálními údaji přišla společnost Net Applications.

I přes zisk Windows 7 však celkový podíl operačních systémů od Microsoftu opět klesl. Windows nyní představují 91,6 % všech OS, což je oproti únoru pokles o půl procentního bodu.

Nový operační systém rostl především na úkor svých starších kolegů - Windows XP a Vista. Podíl XP se zmenšil o 1 procentní bod 64,5%. OS Vista pak sice zaznamenal pokles pouze o půl procentního bodu a koncem března disponoval 16 %, nicméně pokračuje tak ve svém pětiměsíčním sestupném trendu.

Pokud tak bude pokračovat i nadále, mohl by jeho podíl do konce roku poklesnout pod 10 %. Analytici Net Applications navíc očekávají, že v červnu si Windows 7 a Vista vymění své role a nový OS od Microsoftu se tak dostane na pozici druhého nejpoužívanějšího systému. Windows 7 v březnu pokořily 10% hranici, k čemuž jim tak od uvedení koncem října loňského roku stačilo pouhých pět měsíců. OS Vista na to potřeboval 16 měsíců.

Samotný OS Windows 7 v březnu zaznamenal zisk 1,5 procentního bodu, což je však mírně podprůměrná hodnota. V období od listopadu 2009 do února 2010 totiž Windows 7 měsíčně získaly v průměru 1,7 procentního bodu.

Tři desetiny procentního bodu si na své konto připsal operační systém Mac OS X od Applu, když minulý měsíc zakončil s 5,3 %. Jde o jeho největší nárůst od prosince 2008.