Hlavní navigace

Windows 7: Kódové označení bude oficiálním názvem

15. 10. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft potvrdila, že nástupce Visty, vyvíjený pod kódovým názvem Windows 7 se pod tímto označením objeví i na trhu. Kódové jméno se tak stane oficiálním názvem tohoto operačního systému, pravděpodobně pro jeho vysokou medializaci.

Společnost Microsoft potvrdila, že nástupce Visty, vyvíjený pod kódovým názvem Windows 7 se pod tímto označením objeví i na trhu. Kódové jméno se tak stane oficiálním názvem tohoto operačního systému, pravděpodobně pro jeho vysokou medializaci.

Mike Nash, vice prezident pro produkty Windows však tvrdí, že označení Windows 7 dává smysl proto, že se jedná o sedmou verzi tohoto operačního systému, nicméně jiné hlasy mluví o tom, že je to matoucí a poslední verze Windows prodávaná pod pořadovým číslem byla 3.1x a počítání vedoucí k verzi sedm příliš nesedí.

Počítání edic je totiž poměrně zvláštní, protože Microsoft z něj zcela vypuští Windows 1.0 a 2.0 (která nepovažuje za "pravé Windows") a v uvedené řadě jsou tedy Windows 3.x, Windows NT, Windows 95, NT Workstation, Windows 98, Windows 2000, Windows XP a Vista, což však dává dohromady osm edic a Windows 7 by tedy byly deváté,

Nash dodává, že označení verze je v názvu logičtější než označení roku, neboť jeho společnost nevydává nová Windows každoročně. Někteří komentátoři však naopak tvrdí, že toho číslování není správné, neboť se v něm navíc nepočítá ani s Windows Millenium edition, jež nebyly právě příliš podařené a Microsoft je tak elegantně ze série vypouští. Pokud by se však mluvilo o verzi jádra, pak je označení 7 na místě. Kernel Windows 2000 je ve verzi 5.0, u Windows XP je to 5.1 a u Visty pak 6.0, takže nyní je následníkem 7.0.


Blogger Ed Bott, který se soustředí na operační systémy Windows, uspořádal hlasování, v němž se čtenáři měli vyjádřit, jaký název by jim přišel nejvhodnější (nemohli ovšem vymýšlet vlastní, ale vybírat z několika Bottem navrhnutých. 20 % z nich by preferovalo název Windows 2010, 14 % pak Windows 2009 a 7 % Windows Vista R2. Téměř polovina řekla, že se jí nelíbí nic z toho.

Použít kódové označení pro celý produkt je přinejmenším neobvyklé a dosud měly operační systémy Microsoftu navíc i své slovní kódová označení – u Windows 95 to bylo Chicacho, Windows 98 byly Memphis, Windows XP Whistler a Windows Vista Longhorn.

Nenechte si ujít:
Windows 7: Microsoft vylepší další problematickou funkci z Visty - UAC

Microsoft vyvíjí zcela nový operační systém Midori

Windows 7: Jaké budou mít hardwarové nároky?

Microsoft upřesnil datum vydání Windows 7

Microsoft opravuje chyby v Service Packu 1 pro Vistu

Výzkum: Třetina nových PC je downgradovaná z Visty na Windows XP
Microsoft zatím neupřesnil termín vydání Windows 7 a stále se mluví o konci roku 2009 nebo začátku 2010 a nejbližším krokem ve vývoji by mělo být rozdání pre-beta verzí vývojářům na Professional Developers Conference, která začíná 27. října.