Hlavní navigace

Windows 7: Mód kompatibility s Win XP ve finální verzi

3. 10. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft oznámila, že dokončila vývoj poměrně zásadního doplňku pro Windows 7, tzv. módu kompatibility s Windows XP (Windows XP Mode). Do zahájení prodeje zbývají necelé tři týdny.

Microsoft o dokončení vývoje doplňku informoval na svém blogu a ke stažení bude jeho finální verze od 22. října, tedy ode dne uvedení nového operačního systému na trh. Na začátku srpna byl mód kompatibility uvolněn ve verzi Release Candidate a i přes jeho dokončení je v současnosti tato komponenta k dispozici pouze výrobcům počítačů pro jejich testy, případně ji mohou instalovat do PC, která připravují k prodeji. Doplněk bude ovšem součástí jen nejdražších edic Windows 7, tedy Professional, Enterprise a Ultimate, a bude určen primárně firmám pro zaručení běhu jejich starších aplikací.

Doplněk pro zvýšení kompatibility nového OS vytvoří prostřednictvím virtualizační technologie Virtual PC 7 pod OS Windows 7 virtuální prostředí Windows XP Professional se Service Packem 3, které se má chovat jako regulérní počítač s tímto operačním systémem. Právě nekompatibilita Visty se staršími aplikacemi (která podle některých pramenů dosahovala až 40 %) byla jedním z problémů její pomalé adaptace uživateli. Microsoft také v nedávné době spustil web s názvem Ready.Set.7, který je určen primárně firmám zabývajícím se výrobou hardwaru a softwaru a poskytuje informace týkající se kompatibility s novým systémem.

Kromě zmíněných edic Windows 7 bude pro provozování módu kompatibility požadován procesor s hardwarovou podporou virtualizace a také minimálně 2 GB operační paměti. Právě díky požadavkům na nativní virtualizační technologii nebude doplněk fungovat na mnoha starších počítačích a je potřeba si proto ověřit, zda váš procesor touto technologií (u Intelu označovanou jako VT, u AMD pak jako AMD-V) opravdu disponuje, k čemuž lze využít např. volně šiřitelnou utilitu SecurAble.

Analytici také v souvislosti s doplňkem pro kompatibilitu s Windows XP upozorňují firmy, že se jim tím výrazně zvýší nároky na IT administrátory, neboť ti se budou muset starat de facto o dvojnásobek operačních systémů. Analytik Gartneru Michael Silver také varuje, že tento lákavě vypadají doplněk by také mohl vést společnosti k tomu, že se nebudou snažit zajistit, aby jimi využívané aplikace byly kompatibilní s Windows 7. I když virtuální Windows XP jsou na první pohled velkou pomocí, společnosti spíše potřebují modernizovat svůj dosavadní software a nyní se tomu budou moci ještě několik let vyhýbat, což ovšem nelze přijímat bez výhrad kladně. Silver dodává, že podpora Windows XP má definitivně skončit v roce 2014 a aplikace, spouštěné ve virtuálním módu by poté nebyly dostatečně zabezpečeny a pro firmy je podle něj výrazně lepší cestou pracovat již nyní na tom, aby jejich aplikace chodily i pod moderními systémy, neboť XP mód z dlouhodobé perspektivy přináší falešný pocit bezpečí.