Hlavní navigace

Windows 7: Mód kompatibility s XP na mnoha počítačích nebude fungovat

2. 5. 2009

Sdílet

Microsoft spolu s uvedeném RC verze Windows 7 informoval, že tento OS bude disponovat i tzv. módem kompatibility s Win XP. Nicméně jak se ukazuje, na velkém množství počítačů tento mód nebude fungovat.

Důvodem jsou procesory, které nemají hardwarovou podporu virtualizace. Windows XP totiž budou spuštěny prostřednictvím virtualizační technologie Microsoft Virtual PC 7 (detaily najdete v článku Windows 7 dostanou virtuální XP mód pro vyšší kompatibilitu) a i když Microsoft slibuje, že Windows 7 budou pracovat například i na „slabých“ netboocích, tato funkce na nich nebude dostupná. Problém se však týká i celé řady běžných počítačů.

Pro provozování módu kompatibility s Windows XP bude požadován procesor s hardwarovou podporou virtualizace, minimálně 2 GB paměti a Windows 7 v edici Professional, Enterprise nebo Ultimate. Paměť dnes není většinou problémem, protože je dnes levná a je možné ji poměrně snadno rozšířit, ale co se týká procesoru, nebudou mít vždy uživatelé podobnou možnost. Virtualizační technologie Intelu, označovaná jako VT, nechybí jen netbookovým a nettopovým Atomům, kde by to nebylo překvapením, ale celé řadě dalších modelů. Nejde tedy jen o staré procesory, ale u Intelu konkrétně i o všechny modely Celeron, Pentium Dual-Core, Pentium M a dále i některé řady Pentií D a technologii VT nenajdeme dokonce ani u některých modelů Intel Core a Core 2. Co se týká AMD, tam obdobná technologie označovaná jako AMD-V chybí u Sempronů a starších Athlonů 64 či Athlonů XP (a samozřejmě i u dřívějších modelů.

Také Jeff Price, ředitel produktového managementu pro Windows v Microsoftu, sám přiznává, že chybějící hardwarová podpora může securablebýt pro řadu uživatelů zásadním problémem pro využívání XP módu. Pro otestování podpory si uživatelé proto mohou stáhnout bezplatnou utilitu SecurAble (viz screenshot vlevo) a zjistit tak, zda jejich počítač uvedenou funkcionalitou disponuje či nikoliv.

Nicméně i bez hardwarové podpory virtualizace je možné na starších počítačích pod Windows 7 spustit virtuální stroj s Windows XP a to například prostřednictvím starší aplikace Virtual PC 2007 od Microsoftu, která je také dostupná zdarma. Nicméně rychlost nebude taková, jako v případě novější technologie Virtual PC 7, kde by mělo být dosaženo běhu prakticky nativní rychlostí a při využití Virtual PC 2007 proto uživatelé musí počítat s výraznějším zpomalením hlavně v aplikacích se 3D grafikou. V případě využití starší verze aplikace Virtual PC pak budou muset mít uživatelé pro Windows XP zakoupenu i samostatnou licenci, zatímco v případě XP módu Windows 7, který je založený na novější technologii, tato licence nebude potřeba.

Jako poslední varianta je tu pak softwarový mód kompatibility, známý již z Windows XP a Visty, kdy je možné nastavit emulaci až k systému Windows 95. Nicméně plná kompatibilita všech aplikací samozřejmě tímto způsobem není zaručena. V každém případě je však potřeba uznat, že Microsoft udělal výrazný krok k tomu, aby podnikům, které využívají starší aplikace, co nejvíce přechod na Windows 7 usnadnil a vyhnul se problémům, které dosud sužují Vistu, na níž nechodí podle průzkumů až 40 % starších aplikací.