Hlavní navigace

Windows 7: Podniky počítají s jejich použitím pro netbooky

15. 10. 2009

Sdílet

Podle nové studie počítá nejvíce podnikových zákazníků s použitím Windows 7 jako operačního systému pro jejich netbooky. Následuje ho současná jednička na trhu s těmito přístroji, Windows XP. Další alternativy příliš nezabodovaly.

Několika IT pracovníkům byla společností Chadwick Martin Bailey, zabývající se průzkumem trhu a poradenstvím, položena otázka, který operační systém hodlají v horizontu příštích 24 měsíců použít pro netbooky v jejich podniku (respondenti jich mohli jmenovat i více).

Téměř třetina z nich, 29 %, uvedla, že i nadále počítá s použitím systému Windows XP, který Microsoft pro potřeby netbooků přizpůsobil v roce 2008, čímž se tehdy rozhodl reagovat na rostoucí poptávku po těchto malých přístrojích. Výrazného úspěchu však dosáhl nový operační systém Windows 7, s jehož použitím počítá 38 % respondentů. K jeho vydání přitom dojde teprve ve druhé polovině tohoto měsíce.

Ukázalo se tedy, že Windows XP je pro podnikové zákazníky stále mnohem atraktivnější než Linux, Mac OS X, nebo rodící se OS Chrome. Pouze 10 % respondentů totiž uvedlo, že netbooky v jejich podniku poběží na OS Linux. U Max OS X to bylo 7 % a u OS Chrome od Googlu pak jen 5 %. Proti jejich použití se tedy staví více než dvě třetiny dotázaných. Nicméně jak se píše ve zprávě, Apple dosud nesáhl k uvolnění svého systému na trh s netbooky a Chrome od Google je stále ještě ve fázi vývoje a testování.

Používání netbooků ve firemním prostředí přitom stále není tolik rozšířené. Jak ukázala jiná studie z června tohoto roku, až ve 20 % společností netbook používá pouze několik vybraných zaměstnanců, kteří jsou často mimo kancelář.

Pro 71 % červnových respondentů jsou hlavními důvody k pořízení netbooků jejich cena, velikost a přenositelnost. Prodejci pak navíc často proklamují delší životnost baterie. To vše však na úkor velikosti obrazovek a výkonnosti procesorů.

S použitím netbooku v jejich podniku si stále není zcela jista téměř polovina dotázaných. 29 % pak o tom vůbec neuvažuje. Jako důvod nejčastěji uvádějí právě nedostatek výpočetního výkonu pro běh lokálních aplikací a malou velikost monitoru a klávesnice.