Hlavní navigace

Windows 7 přichází s 36 novinkami

28. 2. 2009

Sdílet

Podle zprávy na oficiálním webu vývojářů Microsoftu získal operační systém Windows 7 oproti lednové beta verzi celkově 36 vylepšení a modifikací. Zaregistrují je ale uživatelé?

Windows 7 - 36 nových vylepšení

Podle Chaitanya Sareena, programového manažera Microsoftu, se změny ve Windows 7 týkají vylepšení plochy operačního systému, rozhraní dotykového displeje, Windows Media Playeru a ovládacího panelu.

Windows 7Přesto by se však uživatelé Windows 7 neměli raději příliš radovat. Některá z vylepšení jsou zkátka tak titěrná, že si jich snad ani nevšimnete – třeba že Microsoft zvýšil počet upozornění pomocí vyskakovacího okénka ze tří v beta verzi na sedm v té dnešní, která se už blíží finální.

Zkušený blogger a odborník na Windows, Paul Thurrott, popsal těchto 36 vylepšení jako „nákupní seznam maličkých změn, skoro jako bombastické seznamy „300+ novinek“, které dělá společnost Apple pokaždé, když vydá novou verzi Mac OS X“.

Na druhé straně spektra stojí změna v systému „kontroly uživatelského účtu“ (UAC), která si u beta testerů získala dost pozornosti. Uživatelé si stěžovali na jistou vlastnost UAC, kvůli níž by potenciální útočníci měli zjednodušenou cestu k deaktivování oblasti zabezpečení této kontroly. Microsoft rychle odpověděl slibem, že v nové verzi Windows 7 s označením RC1 (zkratka Release Candidate – doslova kandidát na vydání) se už tato chyba systému UAC nebude opakovat.

CS24

Microsoft zpřístupnil první beta verzi systému široké veřejnosti už 9. ledna. Nakonec však kvůli neobyčejnému zájmu uživatelů spadnuly servery, na nichž byl operační systém umístěn, a tak si ho převážná většina lidí mohla stáhnout až o den později. Původně se předpokládalo, že možnost downloadu beta verze skončí už 24. ledna, ovšem opět z důvodu nebývalého zájmu byl termín prodloužen do 10. února.

Operační systém by měl být vydán koncem letošního roku, některé nepotvrzené zprávy však hovoří o tom, že Windows 7 půjdou oficiálně do prodeje dokonce už v září.