Hlavní navigace

Windows 7 RC: Internet Explorer 8.0 jako výchozí prohlížeč budí nelibost

10. 5. 2009

Sdílet

Výrobci konkurenčních internetových prohlížečů jsou nespokojeni s tím, že Windows 7 mají mít jako výchozí prohlížeč opět nastavený Internet Explorer.

Internet Explorer 8.0 je totiž uživatelům Windows 7 RC při instalaci přes službu Microsoftu Windows Update automaticky naservírován jako výchozí a to i v případě, že předtím uživatel používal jiný prohlížeč. Podle zástupců Mozilly a Opery tím Microsoft svému softwaru opět dává neférovou výhodu.

Mitchell Baker, prezident společnosti Mozilla, v pátek ve svém e-mailu konkrétně informoval, že jeho společnost se o tuto skutečnost bude zajímat a podle něj se jedná o typický případ zneužívání monopolní pozice Microsoftu k poškození konkurence a konkurenčních produktů, neboť uživatel si při aktualizaci prostřednictvím Windows Update nemůže vybrat, zda chce IE8 nastavit jako výchozí či nikoliv.

Analytici nicméně upozorňují, že Windows 7 RC není ještě finální a podle nich je prý značně nepravděpodobné, už jen kvůli antimonopolním sporům s Evropskou komisí, že i finální verze tohoto operačního systému bude obsahovat stejnou vlastnost.

Laurent Lachal, analytik společnosti Ovum říká, že nastavení Internet Exploreru jako výchozího prohlížeče bude spojené jen s tímto vydáním Windows 7 a Microsoft by byl sám proti sobě, kdyby tuto vlastnost přenesl i do finální verze, protože by si tím získal více negativní publicity než by byl přínos tohoto řešení. Sheri McLeishová, analytička Forrester Research však dodává, že uživatelům nic nebrání, aby si znovu nastavili svůj původní prohlížeč jako výchozí a podle ní je chování Microsoftu logické, neboť chce svůj nový webový browser před lidmi co nejvíce zviditelnit.

Microsoft žádný svůj komentář k této skutečnosti zatím nevydal.

Nicméně CTO Opery, Hakon Wium Lie, je však přesvědčený, že i pokud v budoucnu dojde ke změně, škoda již byla napáchána. Navíc Microsoft podle něj Internet Explorer 8.0 doslova natlačil uživatelům Windows XP a Visty a pokud ti používali předtím jiný prohlížeč, byl přebit právě Internet Explorerem. Podle něj by mělo být chování Microsoftu regulované vládními orgány a Lie je rád, že se o tuto skutečnost v současnosti intenzivně zajímá právě Evropská komise. Další fáze sporu tohoto orgánu s Microsofem je naplánována na příští měsíc. Více viz Microsoft v červnu předstoupí před Evropskou komisi kvůli Internet Exploreru.