Hlavní navigace

Windows 7 RC jsou již ke stažení z internetu!

15. 3. 2009

Sdílet

Nový Build 7057 chystaného operačního systému Windows, o němž se mluví jako o verzi Release Candidate, unikl na internet a je nyní k dispozici ke stažení z BitTorrentových sítí.

K dispozici je jak 32bitová, tak i 64bitová verze Windows 7 Ultimate a pirátský Build 7057 následuje Build 7048, který se na internet dostal v minulém týdnu. Jedná se již o třetí variantu Windows 7, která unikla poté, co Microsoft ukončil možnost stahování první bety. Nicméně tentokrát jde pravděpodobně skutečně o RC a ne jen pre-RC verzi.

Screenshoty nového Buildu Windows 7 totiž prozrazují v textu lincenční smlouvy s koncovým uživatelem (EULA), že se jedná již o dlouho vyhlížený "Microsoft Windows 7 Operating System Release Candidate 1." Web Neowin.net pak zveřejnil screenshot, že Build 7057 bude možné bez omezení používat téměř rok a to až do 1. března roku 2010, kdy vyprší jeho platnost a ne do poloviny roku 2009, jako tomu bylo u lednové bety.

Podobný únik Microsoft postihl již na konci prosince, kdy bylo možné z BitTorrentových sítí získat Build 7000, který Microsoft o dva týdny později uvolnil pod označením beta 1 a také v říjnu, kdy byla v rámci Professional Developers Conference uvolněna alfa verze Windows 7, jež se pak dostala na internet během několika hodin.

V souvislosti s novinkami týkajícími se Windows 7 pak Microsoft informoval o tom, že učinil v operačním systému v posledních dvou měsících dalších 27 změn. Detaily včetně screenshotů lze najít na Windows 7 Engineering blogu.

Ve stručnosti lze tyto změny shrnout tak, že čtyři z nich se týkají pracovní plochy Windows 7, sedm je jich spojeno s Windows Explorerem a zbytek s nejrůznějšími ovladači. Microsoft sice odmítl poskytnout datum oficiálního vypuštění Release Candidate verze Windows 7, nicméně Steven Sinofsky, vice prezident vývojové skupiny Windows, opakovaně potvrdil, že RC verze bude veřejně nabídnuta po jejím dokončení, ke kterému však podle uniklé verze již došlo a je proto pravděpodobné, že zájemci o testování si už brzy budou moci stáhnout Windows 7 RC i oficiální cestou.

Podrobnější popis změn, které nová verze Windows 7 přinese, najdete v článku Nové sestavení Windows 7: desítky novinek, opraveny tisíce chyb.