Hlavní navigace

Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 2. díl

29. 7. 2009

Sdílet

Jak se pracuje ve Windows člověku, který prošel dlouhou cestu se všemi jeho předchůdci? To se vám pokusíme přiblížit v následujícím textu.

Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 2. díl

 

V článku Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 1. díl jsme si připomenuli několik základních poznatků z vývoje nové verze operačního systému Windows. Dnes pokračujeme dalším dílem, v němž vás seznámíme s několika detailními postřehy jednoho z našich stálých spolupracovníků.

V „sedmičkách“ pracuji několik měsíců a popravdě řečeno, už bych se nedokázal vrátit zpět. Windows 7 vám totiž nabídnou několik drobných, ale zcela zásadních „vychytávek“ v ovládání a vzhledu, na které si rychle zvyknete. Začněme novým Průzkumníkem. Geniální pohyb ve struktuře pevného disku byl převzat z Windows Vista a napodobuje pohyb po webových stránkách. Skok o tři úrovně nahoru je otázkou jednoho kliku. Ve Windows 7 však došlo k lepšímu uspořádání tlačítek pro zobrazení a konfigurace panelu náhledu. Pomocí nové lišty nástrojů tak docílíte čehokoliv na jeden klik. Upozorňuji, že jsem příznivcem a uživatelem Total Commanderu, ale Průzkumník z Vist a potažmo „sedmiček“ mě pomalu lanaří ke svému způsobu zacházení s daty na pevném disku.

Zásadní posun kupředu zaznamenala spodní lišta (dříve taskbar), která převzala některé nápady z linuxových objektově orientovaných GUI. Vpravo leží tlačítko pro rychlé zobrazení prázdné plochy. Na liště pak naleznete čekající i puštěné aplikace dohromady, odlišené pouze jasem podkladu. Pokud existuje od jednoho programu více instancí, máte o nich přehled pouhým přejetím myší nad jeho ikonou. Náhledy jsou samozřejmě aktivní a pouhým přejetím na ně se vám okna prolínají na celé obrazovce. Těžko se to popisuje, ale je to geniálně jednoduché a rychlé.

Windows 7

Vylepšením neuniklo ani základní menu (dříve Start). Z Vist si přineslo vyhledávací a zároveň příkazový řádek. V levé části pak shodně jako ve Vistách najdete naposled spuštěné aplikace. Avšak u těch, které otevírají další soubory (Word, Excel, Adobe Reader, Photoshop atd.), nabízí okamžitý náhled historie (takzvaný Jumplist). Tj. najedu na Word a dostanu seznam posledních 20 souborů, které jsem v něm otevíral. Takto to funguje u všech aplikací, nikoliv jen u těch od Microsoftu. Opět velmi rychlá a snadná cesta k otevření souboru, aniž byste ho museli hledat.

 

Windows 7



V Microsoftu si také konečně povšimli spílání zkušenějších uživatelů nad přílišnou snahou o automatizaci všech kroků ve Windows. Ta sice zůstala zachována, geekům však ponechává možnost určitého přizpůsobení. Předdefinované složky pro hudbu, obrázky, dokumenty a podobně (zde jako Libraries) lze například plně upravit k obrazu svému a nasměrovat Windows 7 do vlastních složek.

Zachováte si tak svou strukturu dat, ale nepřijdete o výhody snadného přístupu, náhledů atd. Stejně tak lze opět zobrazit ovládací panely jako zcela samostatné ikonky bez řazení dle témat a kapitol. Skalní příznivci si tak přijdou na své.  Malé vylepšení neminulo ani opěvované a zároveň nenáviděné prostředí Aero. 3D přepínání aplikací samozřejmě šlape bez problémů (ale popravdě jej stejně každý asi po čase přestane používat), novinkou jsou však Aero Snaps, velmi užitečná drobnost, která při pohybu nemaximalizované okno automaticky přichytává ke stranám obrazovky, pokud s ním hýbete. Pomocí této funkce také snadno zobrazíte okna vedle sebe, nad sebou, nebo jakkoliv jinak uspořádané. Vše na jeden „tah/klik“ myší.

Další díl článku: Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 3. díl

Byl pro vás článek přínosný?