Hlavní navigace

Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 3. díl

30. 7. 2009

Sdílet

Jak se pracuje ve Windows člověku, který prošel dlouhou cestu se všemi jeho předchůdci? To se vám pokusíme přiblížit v následujícím textu.

Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 3. díl

 

V článku Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 1. díl jsme si připomenuli několik základních poznatků z vývoje nové verze operačního systému Windows. Následně jsme pokračovali dalším dílem (Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 2. díl), v němž jsme vás seznámili s několika detailními postřehy jednoho z našich stálých spolupracovníků. Dnes se dostáváme do finále celého miniseriálu.

Přejděme k programovému vybavení. Prvním vylepšením prošly Desktop gadgets, neboli miniaplikace běžící přímo na pracovní ploše. Popravdě řečeno tak, jak vypadají a fungují ve Windows7, tak měly pravděpodobně vypadat už ve Vistách, ale něco se tehdy zřejmě nestihlo. V současnosti mohou být gadgets kdekoliv na ploše zcela nezávisle na zbytečném panelu. A funguje i vypadá to skvěle. Změn doznaly i konfigurační dialogy (ten síťový je zaplaťpánbůh pořád stejný). Lépe a snadněji tak nastavíte hlavně vzhled Windows. K dispozici jsou i celá témata s několika podkladovými obrázky, které se na ploše střídají. Nový WMP přehraje od počátku všechny typy videa a zvuku, není třeba instalovat nic dalšího. Je však jisté, že touto schopností nebudou disponovat všechny budoucí edice Windows 7. WMP je také velmi subtilní (hurá), v základním nastavení jde jen o jednoduché okno, které zobrazí buď přímo video, nebo obrázek alba u hudby. Ovládací prvky a další zbytečnosti, které znáte z dřívějších verzí, jsou zde umně skryty a zjevují se nenásilně právě ve chvíli, kdy je potřebujete.

Windows 7

Z dalších aplikací jmenujme nové Malování (poradí sí s formáty TIFF, JPG, BMP a PNG) a Wordpad, obě ve stylu Office 2007, přepracovaný Windows DVD Maker, nebo šikovná funkce Výstřižky pro snímání obrázků vaší pracovní plochy. Ve Vistách jsem si zvykl na používání Windows Movie Makeru a trochu mě zamrzelo, že je v současnosti součástí sady Live aplikací stažitelné zdarma na webu Microsoftu. Nový WMM Live však kvalit svého předchůdce nedosahuje. Za zmínku stojí i zdarma dostupný a nově přepracovaný zálohovací systém, který je zdokonalenou verzí klasického MS Backupu ze serverových verzí Windows. Zajímavá je přítomnost aplikace PowerShell, která je v aktuální verzi přítomná ve Windows Serveru 2008. Nejedná se o nic jiného, než pokročilý příkazový řádek zvládající hromadu pokynů pro správu Windows. V PowerShellu lze samozřejmě psát i skripty, úroveň použitého jazyka mi však není známa.

Windows 7

Ačkoliv jsou uživatelům Windows 7 oficiálně dostupné teprve v první kandidující verzi, jeví se bez nadsázky jako hotový produkt. Za celou dobu používání jsem neměl sebemenší problémy se stabilitou. Předesílám, že provozuji systém na notebooku. Instalace byla bezproblémová a pro některé komponenty jsem zcela bez uzardění použil ovladače určené pro Windows Vista. Fungují bezchybně. Problém nenastal ani se žádnou z aplikací, které používám pro svou práci. Některé se sice nechtěly instalovat z důvodu neznámého operačního systému, „sedmičky“ mi však v každém takovém případě samy navrhly přepnutí do režimu kompatibility a pak už žádný problém nenastal.

Windows 7



Co říci závěrem. Jsem uživatelem, jenž se z důvodu své profese nutně seznamuje s každou novou verzí Windows na trhu. Visty přinesly mnoho dobrého do uživatelského rozhraní, jejich rychlost je však i na solidním hardware zoufalá. Windows 7 Visty příjemné rozšířily a k tomu přinesly i odpovídající rychlost, která vás nebude při práci s dalšími programy obtěžovat. Původně jsem verzi RC1 pouze testoval, nyní jsem však převedl veškerá data a aplikace pod tento OS a začal ji využívat naplno s tím, že si ji po uplynutí životnosti zakoupím. A to je i má odpověď na otázku položenou v úvodu. Windows 7 mají požadovanou kvalitu již teď, ve svém nehotovém stavu. Po letech s nepříliš povedenými Vistami se  snad konečně blýská na lepší časy.

 

Byl pro vás článek přínosný?