Hlavní navigace

Windows 7: Řízení uživatelských účtů omezí hlášky k uživatelům o 29 %

22. 4. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft informovala, že řízení uživatelských účtů (UAC) v chystaném operačním systému Windows 7, bude uživatele žádat o potvrzení zhruba o třetinu méně, než tomu bylo u Visty.

Právě UAC si ve Vistě získal poměrně nepřátelský postoj uživatelů, díky záplavě hlášek a žádostí o potvrzení, kterými uživatele bombardoval. Microsoft proto na vyladění této funkcionality intenzivně pracuje a Paul Cooke, který má na starost bezpečnost Windows 7 v enterprise prostředí, oficiálně potvrdil tento krok i snížení o 29 %.

Nicméně najít rovnováhu v dialogu UAC s uživatelem není jednoduché. Tato funkcionalita měla za úkol redukovat šance malwaru zaútočit na počítač tím, že bez povšimnutí uživatele změní některá nastavení. Nicméně na druhou stranu zvýšení interaktivity s uživateli přinášelo zmíněnou nevoli v nutnosti často potvrzovat okna s oznámeními, jež byla podle mnohých hlasů často i zbytečná. Na druhou stranu maximální redukce dialogu s uživatelem může způsobit, že o některých důležitých krocích nebude informován.

Cooke také informoval o novém rozhraní, přes které si uživatel bude moci podle svých potřeb vyladit intenzitu dialogu s touto bezpečnostní komponentou.  Ve výchozím nastavení bude redukováno 16 různých dotazů na uživatele a Cooke k tomu říká, že toto nastavení bude vhodné pro většinu počítačů, které se dostanou do rukou ne příliš pokročilým uživatelům. Ti náročnější si pak úroveň vyladí podle potřeb a situace.

Microsoft již udělal určité změny v dialogu řízení uživatelských účtů v lednové beta verzi Windows 7, nicméně experti přišli záhy na to, že v tomto stavu je zabezpečení snadno překonatelné a Microsoft proto na jeho vývoji pracuje dále.