Hlavní navigace

Windows 7 se dočká vylepšení i "pod kapotou"

16. 10. 2008

Sdílet

Windows 7 ve srovnání s Windows Vista bude obsahovat nejen změny v rámci uživatelského rozhraní, ale také pod kapotou operačního systému budou provedena tolik potřebná vylepšení.

Pojem „Multitasking“ musí být dobře znám každému uživateli Windows. Windows 7 však bude nabízet také podporu pro tzv. souběžné zpracovávání (parallel processing). V důsledku toho je simultánní zpracování programu prováděno přes více procesorů či jader procesorů, které se starají o to, aby příslušná aplikace běžela s větší rychlostí. U multitaskingu jsou naproti tomu instrukce přicházející z programu zpracovávány postupně.


Pracovníci Microsoftu potvrdili přes blogerku a odbornici Microsoftu Mary Jo Foley, že Windows 7 bude opravdu disponovat vylepšenou podporou pro paralelní zpracovávání. Když je na webu řeč o předběžných verzích Windows 7, jako třeba o Milestone 3, pak se nejčastěji mluví o změnách, které doposud vypluly na povrch. Proto využívají pracovníci Microsoftu příležitost k tomu, aby zdůraznili, že změny nastanou nejen na povrchu operačního systému, nýbrž i uvnitř, jak se říká „pod kapotou“, avšak změn se neočekává nikterak mnoho, a sice proto, aby nebyla narušena kompatibilita aplikací a ovladačů mezi „sedmičkami“ a Vistou.

Kromě toho se také připustilo, že stávající jádro Windows (win32) není vhodné pro asynchronní, simultánní práci na počítači. Toto omezení by mělo být vyřešeno s příchodem Windows 7 a Windows 7 server (Windows Server 2008 R2). Dlouhodobě je dokonce v plánu Win 32 úplně z Windows vyhodit a nahradit jej pomocí Manager Code.

Která další vylepšení chce Microsoft v oblasti paralelního zpracovávání ve Windows 7 provést, není doposud známo. Očekává se ale, že se k tomu Microsoft na konci října na PDC 2008 v Los Angeles vyjádří. Tam budou totiž každopádně probíhat sezení vývojářů, kde se bude toto téma do detailů probírat.

- - Michal Brzobohatý, Ken Günterbolter

Byl pro vás článek přínosný?