Hlavní navigace

Windows 7: Umožňuje nový OS sledovat komunikaci uživatelů?

21. 11. 2009

Sdílet

Microsoft se ohradil proti tvrzení, že ve svém nejnovějším operačním systému Windows 7 údajně vytvořil tzv. zadní vrátka, která by sloužila ke sledování uživatelů.

Obavy se objevily poté, co v tomto týdnu vysoce postavený pracovník agentury NSA vypověděl u amerického kongresu, že agentura spolupracovala na vývoji nového OS.

„Microsoft v systémech Windows nikdy neměl, a ani nebude mít, zadní vrátka“ uvedl mluvčí společnosti v reakci na nastalou situaci.

O co vlastně jde? Richard Schaeffer, ředitel pro důvěrné informace u americké Národní bezpečnostní agentury (NSA), při svém slyšení u tamní senátní subkomise pro terorismus a vnitřní bezpečnost uvedl, že agentura s Microsoftem spolupracovala na vývoji jeho nejnovějšího operačního systému Windows 7. Cílem spolupráce prý bylo zlepšení bezpečnostních vlastností systémů.

Toto prohlášení způsobilo velké pozdvižení mezi ochránci lidských (resp. spotřebitelských) práv. Například podle Marca Rotenberga z organizace EPIC se dá takováto spolupráce jen těžko obhájit. „Klíčovým problémem je, že účel NSA má dvojí úroveň: COMPUSEC, počítačovou bezpečnost (resp. dnes již bezpečnost kybernetickou), a SIGINT, rádiové zpravodajství (jinými slovy stálý monitoring)“ napsal Rotenberg ve svém emailu.  

Právě Rotenberg později přišel s teorií, podle které spolupráce Microsoftu s NSA sloužila k vytvoření jakýchsi zadních vrátek v kódu Windows 7, které by později agentuře umožňovaly zachytit uživatelskou komunikaci.

Své kategorické odmítnutí Microsoft doplnil o přesnější vysvětlení toho, jak přesně se NSA podílela na vývoji Windows 7. Jak uvedl mluvčí Microsoftu, jednalo se prý pouze o vzájemnou spolupráci ve vývoji nástrojů pro správu kompatibility zabezpečení. Společnost uvolnila Windows 7 verzi tohoto nástroje koncem minulého měsíce, tedy krátce poté, co byl na trh oficiálně uveden i samotný operační systém.