Hlavní navigace

Windows 7 - Začínáme pracovat v XP Modu

28. 10. 2009

Sdílet

Ve Windows 7 Professional a Ultimate pro vás připravila firma Microsoft malý dárek s názvem XP Mode.

Začínáme pracovat v režimu Windows XP integrovaném ve Windows 7


Tento režim XP není ničím jiným než virtuálním počítačem, v němž běží Windows XP. Mluvíme zde o dárku už jen proto, že pokud byste stejnou funkci chtěli doplnit do Windows Vista, pak byste museli zakoupit platnou licenci Windows XP. Režim XP Microsoft poskytuje jako prostředek pro vytvoření moderního výpočetního prostředí, aniž byste se museli vzdát provozování starších aplikací či počítačových technologií.


Pojďme se podívat na to, jak režim XP připravit k činnosti a jak jej provozovat.

Windows 7 XP Mode

Povolení virtualizace hardwaru

Režim XP nespustíte, pokud procesor na vašem počítači nepodporuje virtualizaci hardwaru. Nejsnazším způsobem, jak tuto skutečnost zjistit, je použít speciální utility, které nabízí jak firma Intel (na internetové adrese http://www.intel.com/support/processors/tools/piu/ – program Intel Processor Identification Utility), tak firma AMD (na internetové adrese http://support.amd.com/us/Pages/dynamicDetails.aspx?ListID=c5cd2c08-1432-4756-aafa-4d9dc646342f&ItemID=177 – nástroj AMD Virtualization Technology and Microsoft Hyper-V System Compatibility Check Utility). Tyto nástroje identifikují typ procesoru ve vašem počítači včetně všech jeho funkcí, které má integrovány. Pokud váš procesor virtualizaci hardwaru podporuje, je nutno ji ještě případně povolit v BIOSu.

Stáhněte a nainstalujte Windows Virtual PC a XP Mode

Programy Virtual PC i XP Mode si můžete stáhnout na internetové adrese http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx. Samotný XP Mode představuje jeden soubor o velikosti 472 MB, takže vám stahování a instalace nějakou chvíli potrvá.

Nejprve nainstalujte program Virtual PC a poté XP Mode. Průběh instalace je v obou případech velmi jednoduchý a bezproblémový, přičemž ve většině případů vystačíte se standardním nastavením. Vzhledem k tomu, že XP Mode během instalace na virtuálním počítači automaticky vytváří účet lokálního uživatele, budete po spuštění instalace XP Mode vyzváni k zadání hesla. Nakonec se ještě musíte rozhodnout, zda chcete automaticky instalovat aktualizace. Po zadání všech těchto požadovaných informací Windows proběhne dokončení instalace režimu XP Mode.

Po skončení instalace se režim XP Mode spustí v režimu pracovní plochy (Desktop Mode). V něm můžete plnohodnotně přistupovat do prostředí Windows XP. Režim Desktop Mode je výhodný ve chvíli, kdy potřebujete zcela oddělené prostředí pracovní plochy od prostředí s nainstalovanými Windows 7.

Určitě nebude od věci upozornit na to, že když běží režim Desktop Mode přes celou obrazovku, posílají se standardně všechny stisky kláves a klávesových zkratek pouze do Windows XP spuštěných v tomto režimu. Nemáte-li tedy možnost mezi těmito operačními systémy využívat technologii drag&drop, kdy oba sdílí jednu systémovou schránku. Pokud tedy jste v režimu Desktop Mode, můžete přistupovat k celému souborovému systému hostitelského počítače.

 

Virtualizace aplikací pomocí režimu Seamless Mode (bezešvý režim)

Pokud bychom měli vybrat funkci, v níž je režim XP Mode skutečně nejlepší, pak je to určitě tzv. Seamless Mode (bezešvý režim), který umožňuje spouštět aplikace určené pro Windows XP přímo z nabídek Windows 7. Pokud chcete režim Seamless Mode používat, musíte nejprve program, který budete v tomto režimu spouštět, nainstalovat v režimu Desktop Mode, pak se odhlásit a zavřít virtuální počítač. Aplikaci, kterou jste takto nainstalovali, pak najdete na hostitelském počítači v nabídce Start pod položkou Všechny programy/Windows Virtual PC/Aplikace pro režim Windows XP Mode.

Jakmile spustíte z hostitelského počítače aplikaci vyžadující XP Mode, pak se Windows XP spustí na pozadí a následně samotná aplikace tak, jako kdyby byla spuštěna pouze v prostředí Windows 7. Aplikace, které takto běží, se nazývají virtuální aplikace. Pokud vám umístění takových aplikací v nabídce Start nevyhovuje, můžete jejich zástupce přemístit kamkoliv, kde je to možné. Pokud aplikace, kterou hodláte virtualizovat, zástupce v nabídce Start automaticky nevytvoří, popřípadě se jedná o aplikaci, která již je standardní součástí Windows (například Internet Explorer 6.0), můžete k němu vytvořit zástupce v režimu Desktop Mode, a to ve složce C:\Documents and Settings\All Users\Nabídka Start. Aplikace se pak objeví v nabídce Start hostitelského počítače, a to ve složce Aplikace pro režim Windows XP Mode.

Režim Seamless Mode (bezešvý režim) ovšem není tak docela bezešvý. Má několik zajímavých vlastností, na něž je třeba upozornit. Za prvé – pokud máte počítač připojen současně k více monitorům, pak virtuální aplikace bude vždy zobrazena pouze na primárním monitoru. Jinými slovy virtuální aplikace se nedají nijak ovlivnit funkcí Windows 7 Snap. Velikost oken je tedy nutno měnit ručně. Za druhé platí, že virtuální aplikace a režim Desktop Mode se nedají používat současně. DO třetice nesmíte zapomenout, že před spuštěním vlastní virtuální aplikace je nutno spustit celý operační systém, takže při jejím prvním spuštění se musíte obrnit trpělivostí.

Na závěr si troufáme tvrdit, že i přes několik málo omezení určitě správci sítí zakrátko shledají, že režim XP Mode představuje poměrně životaschopný nástroj pro práci se staršími aplikacemi v plně moderním desktopovém prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?