Hlavní navigace

Windows Phone 8: Kompletní průvodce nastavením (1.)

Sdílet

 Autor: Microsoft
Windows Phone 8 se chlubí tím, že jde o velice dobře přizpůsobitelný mobilní operační systém. Každý telefon s tímto systémem nabízí hromadu různých možností nastavení.

Můžete si vybrat, kam umístíte živé dlaždice, jaká bude jejich velikost, jaká bude barva uzamykací obrazovky či příslušná fotografie. Spoustu dalších věcí naleznete ve chvíli, kdy poprvé zabrousíte do menu Nastavení. Jestliže jste si zatím neprostudovali dlouhý seznam možností, můžete to napravit tím, že v seznamu aplikací (nebo v živých dlaždicích na úvodní stránce) kliknete na menu Nastavení. Jeho ikona vypadá jako malé ozubené kolečko.

Nokia Lumia 620 nastavení

Abychom však systém moc nepřechvalovali: přestože může seznam nastavení vypadat na první pohled jako vyčerpávající, je to proto, že nový systém nemá tolik stromových menu. Jinými slovy, mnoho z těch nastavení, které jsme v jiných systémech zvyklí vídat v podružných menu, jsou ve Windows Phone 8 zobrazeny přímo na hlavní obrazovce nastavení.

V závislosti na typu telefonu můžete v menu vidět i další možnosti, které v následujícím seriálu nebudou zmíněny. Například HTC 8X má nastavení Beats Audio a Naslouchající telefon (Attentive Phone), smartphony řady Lumia od Nokie zase disponují možnostmi nastavení „displej+dotykový“ a Účet Nokia. Náš seriál se ovšem zaměřuje pouze na nastavení, která jsou univerzální, tj. platí pro všechny telefony s Windows Phone 8. (Pro pořizování screenshotů jsme používali Nokii Lumii 620.)

Pro začátek si všimněte, že se menu Nastavení skládá ze svou obrazovek. První obrazovka pro nastavení systému pokrývá obecná přizpůsobení zařízení (jako je změna vyzváněcího tónu nebo zapínání a vypínání technologií Bluetooth a Wi-Fi či režimu v letadle). Druhá z obrazovek se věnuje nastavení jednotlivých aplikací (jako je například výběr toho, které z aplikací mohou pracovat na pozadí).

Nastavení systému

Vyzváněcí tóny+zvuky

Obrazovka nastavení vyzváněcích tónů a zvuků vám logicky umožňuje nastavení a modifikaci přiřazených zvuků pro různé činnosti telefonu.

Nokia Lumia 620 nastavení

Úplně nahoře jsou v tomto menu umístěna dvě přepínací tlačítka pro zapínání a vypínání vyzvánění a vibrací telefonu. Pro změnu vyzváněcího tónu klikněte o kousek níže. Vyberte si vyzváněcí tón z menu nebo klikněte na odkaz „získat další“ níže a stáhněte si vyzváněcí tóny z Windows Phone Storu.

Na této obrazovce si můžete vybrat také tóny pro různá oznámení, jako je nová textová zpráva, nová hlasová zpráva a nový e-mail. (Ne)přehrávat zvuk můžete pro připomenutí, stisknutí tlačítka, uzamčení a odemčení, závěrku fotoaparátu a všechna ostatní oznámení.

Nicméně je třeba si pamatovat, že ač v tomto menu nastavíte vyzváněcí tóny a zvuky, pokud vypnete zvuk fyzickými tlačítky pro regulaci hlasitosti, neuslyšíte nic (dalším problémem WP8 je stejná hlasitost pro zvuk ve sluchátkách a pro vyzvánění, tj. nemožnost nastavení dvou různých hlasitostí; třeba to ale spraví nějaká externí aplikace).

Motiv

Nastavení motivu vám umožňuje volbu obecného barevného schématu telefonu. Můžete si zde vybrat ze dvou různých pozadí: tmavého (černé s bílým textem) nebo světlého (bílé s černým textem). Další vyskakovací menu nabízí volbu barvy motivu. Zde máte k dispozici celkem 21 odstínů. Barva motivu se zobrazuje především na úvodní obrazovce, kde představuje barvu živých dlaždic, jakož i v menu aplikací a dalších menu vašeho telefonu. Pozadí a barvu motivu můžete měnit, kdykoliv je vám libo.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?