Hlavní navigace

Windows Phone 8: Kompletní průvodce nastavením (2.)

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Windows Phone 8 se chlubí tím, že jde o velice dobře přizpůsobitelný mobilní operační systém. Každý telefon s tímto systémem nabízí hromadu různých možností nastavení.

Předchozí díl

E-mail+účty

Na obrazovce E-mail+účty můžete nastavit jakýkoliv z vašich e-mailových účtů a účtů na sociálních sítích pro vaše WP8 zařízení. Pro přidání účtu jednoduše klepněte na možnost přidat účet a vyberte jeho typ. Můžete si vybrat z několika přednastavených typů účtů (jako je Facebook, Google, Hotmail, Twitter a Yahoo Mail) nebo můžete přidat svůj vlastní typ. Pro přidání firemního účtu Exchange klikněte na rozšířené nastavení.

Nokia Lumia 620 nastavení

V základním nastavení e-mailu a účtů můžete spravovat také vaše aktuální účty. Stačí klepnout na jméno účtu. Zde je možné změnit název účtu, vybrat si, jak často stahovat z účtu nový obsah či e-maily, vybrat si, jaký typ obsahu chcete synchronizovat (e-maily, kalendář, akce či kontakty) a upravit svoje přihlašovací údaje. Pro uložení změn klikněte na tlačítko Hotovo.

Účet pak smažete tak, že podržíte jeho ikonu a z následně nabízených možností zvolíte Smazat. Po dalším potvrzení bude účet z telefonu odstraněn. Bohužel s účtem Live to funguje jinak. Zde musíte jít v hlavním menu nastavení trochu níže a zvolit položku o systému. Zde kliknete na tlačítko obnovit tovární nastavení telefonu. Problém je, že se tím smažou veškerá vaše osobní nastavení, takže tuto možnost používejte například jen v případě, že se telefon rozhodnete prodat novému majiteli.

Sdílení internetu

Nová funkce Windows Phone 8, sdílení internetu, vám umožní udělat ze svého telefonu Wi-Fi hotspot, tzn. budete moci sdílet vaše LTE připojení s jiným zařízením.

Stačí vstoupit na obrazovku sdílení internetu a poklepat na příslušné tlačítko pro aktivaci této funkce. Sdílení pak můžete nakonfigurovat pomocí upraveného jména a hesla, abyste se vyhnuli tomu, že se na váš účet budou k internetu připojovat náhodná zařízení. Obrazovka sdílení internetu vám následně ukáže, kolik zařízení je aktuálně připojeno k vašemu telefonu (najednou jich může být připojeno až pět). Jestliže se po několik minut nepřipojí žádné zařízení, prvek sdílení se automaticky vypne, aby šetřil baterii.

Je ale třeba vzít v úvahu, že tuto funkci nepodporují všichni operátoři.

Zamykací obrazovka

Zamykací obrazovka je ta úplně první obrazovka, kterou uvidíte, když váš telefon zapnete (ještě před úvodní obrazovkou). Menu nastavení zamykací obrazovky vám umožní modifikovat vzhled této obrazovky několika různými způsoby:

  • Změnit fotku pozadí nebo si vybrat snímek na prohlížeči Bing či Facebooku.

  • Vybrat si, jestli při přehrávání hudby zobrazovat nebo nezobrazovat fotografii daného umělce nebo alba, z něhož přehrávaná píseň pochází.

  • Zvolit si, zda na zamykací obrazovce zobrazovat oznámení. Můžete si vybrat jednu aplikaci (například Facebook), která bude ukazovat detailní aktualizace, nebo více aplikací (jako e-mail a kalendář, které zobrazí pouze rychlý přehled.

  • Zvolit si, jak dlouho zůstane zamykací obrazovka zapnuta předtím, než se vypne displej (standardně je to nastaveno na jednu minutu).

  • Zvolit si heslo či PIN, abyste mohli k obsahu telefonu přistupovat pouze vy a nikdo jiný.Nokia Lumia 620 nastavení

Wi-Fi

Na této obrazovce můžete spravovat funkci Wi-Fi vašeho telefonu, kterou zde lze podle libosti aktivovat či deaktivovat. Doporučujeme Wi-Fi vypnout vždy, když ji nepoužíváte, kvůli šetření baterie. U většiny smartphonů (a netýká se to jenom Windows Phone 8) vám garantujeme, že se budete bít o každou hodinu.

Pro připojení ke konkrétní síti klepněte na název této sítě a v případě potřeby vložte heslo. Klepněte na tlačítko upřesnit, kde můžete vidět další nastavení. Zde si vyberete, zda chcete oznamovat nalezení nových sítí, automaticky připojovat k Wi-Fi hotspotům či umožnit telefonu odesílat informace o Wi-Fi připojeních za účelem zjišťování blízkých Wi-Fi sítí. V této sekci lze vidět také známé sítě, k nimž se váš telefon už někdy připojoval. Zařízení nicméně můžete přimět i k tomu, aby na některou ze sítí zapomněl. Zmáčkněte v tomto menu název sítě a podržte jej. Objeví se možnost odstranit.

Zapínání a vypínání Wi-Fi pomocí menu nastavení je ovšem poměrně komplikované a časově náročné. Proto doporučujeme stáhnout si ve Storu (který najdete v seznamu aplikací) nějaký externí prográmek přidávající Wi-Fi ikonku na úvodní obrazovku. (To samé platí i pro Bluetooth.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?