Hlavní navigace

Windows Server 2008 - je lepší než Vista?

31. 12. 2008

Sdílet

Na rozdíl od operačního systému Windows Vista se stal nový Windows Server 2008 dalším úspěšným produktem Microsoftu. Proč nemá Vista takový úspěch jako právě Windows Server 2008?

 

CS24

Předpokládáme, že se to samé stává i v normálních rodinách, kde se jedno z dvojčat zdá z počátku okouzlující, zatímco to druhé žije v jeho stínu. To je totiž přesně případ Windows Serveru 2008 a Windows Vista – jeden z nich se stal všude vychvalovaným a představovaným dítětem, zatímco ten druhý byl dlouhou dobu opomíjen. Není to poněkud zvláštní? Jak mohou mít dva operační systémy zrozené ve stejnou dobu, s téměř stejným DNA, tak odlišný osud?

Podle Toma Yagera z testovacího centra InfoWorldu je důvod jednoduchý: „Microsoft udělal správnou věc, když naslouchal zákazníkovým potřebám a udělal chybu, když jim nenaslouchal.“ Windows Server 2008 je vším, o co IT nákupčí žádali, zatímco Vista je pouze dalším produktem staré strategie Microsoftu „Budete vědět, co chcete, jakmile vám to ukážeme“. Velcí obchodní zákazníci se však zepřeli - byli spokojeni se stabilním a důvěryhodným Windows XP a odmítali objemný, pomalý a často nepříjemný systém Windows Vista.

Zatímco Vista žije stále ještě pod černým mrakem nedůvěry uživatelů a zůstává velmi pozadu za svým předchůdcem, Windows Server 2008 je napříč IT společností uznáván jako vyspělý a uhlazený zabiják Linux serverů, který prošel výrazný pokrokem oproti Windows Server 2003.

- - Adam Šoltys