Hlavní navigace

Windows Seven - nástupce Vista

27. 1. 2008

Sdílet

Zatímco Windows Vista svádí na trhu souboj o pozici nástupce Windows XP a zatím se mu příliš nedaří, Microsoft již několik let pracuje na novém operačním systému. Ten by se měl stát nástupcem Vista.

Zanechme na chvíli hanění Windows Vista a pojďme se podívat na fakta. Podle starších prohlášení Microsoftu jsou Windows Vista (dříve označována také jako Longhorn) pouhým mezičlánkem, který na trhu nezůstane dlouho a opravdové revoluce se máme dočkat až s dalším operačním systémem, který byl dříve nazýván Windows Vienna (nebo také Blackcomb), jeho momentální (a podle Microsoftu i finální) kód je Windows Seven.

K tomuto názvu Microsoft přistoupil z důvodu jednoduchého značení Windows. Seven (česky sedm) jednoduše označuje verzi Windows, první číslici v jeho buildu (Vista je verze 6, XP verze 5). O Windows Seven toho zatím moc nevíme, ale i to málo, co víme, stojí určitě za zmínku.

První a hlavní věc je nový systém stavby celého OS Windows. Zatímco dnes samotné jádro (Kernel) Windows Vista zabírá na pevném disku více jak 2GB prostoru, u Windows Seven by to mělo být pouhých 25MB! Na toto malé "jadérko" Microsoft postupně popřipojuje všechny důležité aplikace, knihovny a další součásti operačního systému. Tato věc je podle mě naprosto fantastická, protože umožňuje Microsoftu jednoduchou a elegantní správu systému a jednoduchý systém kontroly a oprav všech možných chyb v celém OS. Něco podobného mimochodem umí Unixový systém MINIX (ten má Kernel na neuvěřitelných 4000 řádcích).

Z významných změn je to však bohužel zatím vše, s čím se Microsoft světu svěřil. Další vlastnosti, jako kompletně předělané uživatelské rozhraní a Internet Explorer 8, o čemž víme již delší dobu, jsou jakoby samozřejmé a každý je očekává.

Po nemastných, neslaných a dosti kontroverzních Windows Vista bychom se mohli dočkat operačního systému s velkým „O.S.“. Jak to celé dopadne je však zatím pouze předmětem ke spekulacím. Faktem ovšem zůstává, že Microsoft již svým partnerům rozeslal Milestone 1 verzi Windows Seven, M2 má brzy následovat.

Jak již bylo řečeno, Windows Vista jsou pouze jakýsi mezistupeň a Windows Seven bychom se mohli dočkat už v příštím roce. Je tedy dost dobře možné, že spoustu uživatelů Vista mine a přejdou až na Windows Seven.

Nakonec ještě doporučuji shlédnout několik screenů, což by měly být různé vzhledy Windows Seven navržené Microsoftem. Jejich pravost však není možné zaručit.

- - Tomáš Šulc

CS24