Hlavní navigace

Windows v podnikové síti: Poštovní server Mercury

10. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Photosani - Fotolia.com
Poslední důležitou součástí balíčku XAMPP je poštovní server Mercury. Ačkoliv jde o open source produkt, nečekejte jednoduchého pošťáka se základními funkcemi. Směle jej můžete nasadit pro malou firmu a nebude vám scházet nic podstatného.

Historie serveru Mercury je úzce spjatá s firmou Novell a kultovním poštovním klientem Pegasus Mail. Tvůrcem serveru je veterán v této oblasti, David Harris, jenž se stal na poli síťových poštovních služeb obdobnou ikonou jako software, který vytvářel. Ačkoliv je Mercury členem společenství XAMPP pro Windows, sám o sobě už není dále aktualizován. Jeho vývoj byl zastaven v roce 2009 a dále nepokračuje. V balíčku tak najdete aktuální poslední verzi, která však nemá se současností nic společného.

Funkčně však Mercury za svými konkurenty (alespoň prozatím) nijak nezaostává. Ačkoliv byl vývoj serveru zastaven, autor stále aktualizuje informace na jeho stránkách. Server byl tak úspěšně testován i pod Windows 7 (autor tohoto článku jej provozuje právě pod tímto OS), které v době vzniku poslední verze ještě neexistovaly.

Podporovány jsou všechny základní serverové (SMTP, SMTPE) i klientské (POP3, IMAP4) protokoly. Samozřejmostí je možnost zabezpečené komunikace pomocí SSL (tedy i SMTP Auth.) Pro adresářové služby dostal server do vínku podporu serverů PM a Fingeru. Využít lze i POPPASS (pro vzdálenou změnu hesla) nebo HTTP (pro webové rozhraní diskuzních skupin). Server v sobě bohužel neobsahuje vlastního klienta, ale plně podporuje integraci Pegasus Mailu, který si můžete volně stáhnout pro nekomerční použití.

Server zvládne doručit poštu pro neomezené množství domén, umí pracovat s poštovními aliasy (nastavení více jmen pro jednu schránku), podporuje filtrování pošty (SPAM, autoreply, blacklists) a obsahuje výše zmíněný systém pro diskuzní skupiny (mailing lists).

Instalace a nastavení serveru
Mercury není po instalaci XAMPP aktivní, je tedy nutné spustit příslušnou službu, nejlépe pomocí XAMPP ovládacího panelu, o kterém jsme mluvili už v předchozích dílech našeho seriálu. Po startu tak na vašem PC poslouchá základní doručovatel SMTP na portu 25 a POP3 server na portu 110 (případně IMAP server). Z ovládacího panelu XAMPP následně spusťte administrátorské rozhraní Mercury.

Součástí samostatné aplikace je systém stavových oken rozesetých chaoticky po pracovní ploše. Každé okno potom reprezentuje stav (a log) dílčího serveru (Mercury má jednotlivé servery/služby označené písmeny).  Veškerou konfiguraci poté provádíte v roletovém menu Configuration volbou dialogu pro příslušnou službu.

Pro vlastní běh serveru je nutné provést dva základní kroky. Sdělit serveru, pro jaké domény může doručovat poštu, a zajistit vytvoření (nebo načtení ze vzdáleného adresáře) databáze uživatelů. Z roletového menu tedy aktivujte dialog Mercury Core module a na záložce Local Domains nastavte veškerá doménová jména, pro která chcete doručovat. Podobně v modulu Manage Local Users vytvořte schránky uživatelů, jež budou uloženy na disku ve složce c:\xampp\mercurymail\mail. V případě použití IMAP protokolu proto doporučujeme tuto složku zahrnout do vašich záložních mechanizmů.

Poslední krokem mimo konfiguraci Mercury je nastavení MX záznamu u všech domén, pravděpodobně u vašeho doménového správce. Nyní stačí nakonfigurovat libovolného klienta (např. Outlook) a ověřit jeho připojení do lokální schránky. Jednoduchým odesláním zprávy ověříte i okamžitou funkčnost serveru SMTP.

Další nastavení
Regulaci příchozích zpráv lze provádět pomocí dialogu Mercury SMTP server, kde máte možnost definovat pravidla na úrovni IP, nebo nastavit příslušný SPAM filtr. Zde doporučujeme použít již existující a prověřené blacklisty a následně serveru definovat operaci v případě zjištění nakažené zprávy nebo odesílatele. Pro správu obsahu lze použít i dialog Content control, ve kterém můžete definovat závadná klíčová slova nebo věty.

Odchozí poštu server standardně odesílá jen pro lokální schránky (pouze lokální relay).  A to bez autorizace. Další nastavení najdete souhrnně v dialogu Mercury SMTP server na záložce Connection Control.

Netypickou funkcí je existence POP3 klienta. Mercury tedy nefunguje pouze jako POP3 server, ze kterého si stahujete poštu např. do Outlooku, ale umí sám stáhnout poštu z jiného poštovního serveru a doručit ji lokálnímu uživateli. POP3 klienta nastavíte v dialogu MercuryD POP3 client.

Z dalších funkcí nevynechte nastavení filtrace zpráv (globálně i pro jednotlivé schránky), diskuzních skupin, šablon chybových hlášení serveru. Mercury disponuje i propracovanou dokumentací.

Důležité složky
Vše podstatné opět najdete ve složce c:\xampp\mercurymail. LOGS obsahuje přehled činnosti všech služeb serveru, MAIL potom obsah všech poštovních schránek. QUEUE je složkou poštovní fronty, v případě neodeslané zprávy ji hledejte zde.

XAMPP obsahuje ještě další méně významné servery, o kterých jsme se v našem seriálu ještě nezmínili. Jde hlavně o FTP server Filezilla sloužící ke sdílení souboru ve vaší lokální síti, ale i na internetu.

Dnes méně používaný FTP protokol tak stále zůstává spolehlivou cestou pro vytvoření souborového serveru.

Dále zde najdete serverovou implementaci J2EE Tomcat, jež může přispět k vytvoření webových aplikací a mnoho dalších drobných utilit, které vám mohou s uvedenými službami na serveru pomoci.

Zdarma dostupný balík XAMPP je skutečně silným souborem síťových serverů, s jehož pomocí dokážete samostatně nakonfigurovat a spravovat většinu internetových služeb, jež by vaše firma nebo domácnost mohla potřebovat. XAMPP je navíc pravidelně aktualizován a stále vyvíjen. Pokud toužíte po nezávislosti na specializovaných firmách a můžete obětovat čas pro definici a správu vlastních internetových služeb, neváhejte se cestou XAMPP  vydat.

Autor pracuje jako vedoucí informačního centra Fakulty výrobních technologií a managementu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Byl pro vás článek přínosný?