Hlavní navigace

Windows Vista Service Pack 1 nepůjde spustit na cracknutém systému

2. 3. 2008

Sdílet

Jedinou funkcí nové aktualizace je detekovat dva nejrozšířenější prostředky používané piráty, crack OEM BIOS a crack prodlužující "zkušební" dobu provozu systému, po níž je třeba provést aktivaci.

Microsoft vydal speciální balíček 940510, který detekuje přítomnost nejčastějších cracků. Bez této aktualizace přitom nepůjde nainstalovat Service Pack 1. Microsoft se tak samozřejmě snaží znepříjemnit život pirátům...

Aktualizace číslo 940510 je uvolněna pro 32bitové i 64bitové systémy Windows Vista. Její jedinou funkcí je detekovat dva nejrozšířenější prostředky používané piráty, crack OEM BIOS a crack prodlužující "zkušební" dobu provozu systému, po níž je třeba provést aktivaci.
Balíček jinak nemá žádné další funkce, funguje jednorázově a nadále už nemá zatěžovat běh systému.
Pokud protipirátský program zjistí přítomnost cracků, oznámí, že systém není legální a požádá o zadání klíče. Bez jeho zadání (nelegální uživatelé platný klíč mít logicky nebudou) začne fungovat standardní protipirátská ochrana (černání obrazovky apod.)

Diskutující na americkém Computerworldu ale uvádění, že celou ochranu pravděpodobně půjde stejně nějak obejít, například nejprve odinstalovat crack prodlužující aktivační dobu, poté nainstalovat aktualizaci 940510 (ta zjistí, že vše je v pořádku), následuje instalace Service Pack 1 a poté opět prodloužení aktivační doby pomocí cracku. Nicméně i tak může Microsoft uvedenými postupy ztrpčovat nelegálním uživatelům život (alespoň budou-li chtít nasadit Service Pack). V souvislosti se současným zlevněním Windows Vista si pak nelegální uživatelé zřejmě položí otázku, zda není jednodušší si systém prostě koupit...

Zdroj: Computerworld.com

Autor článku