Hlavní navigace

Windows Vista SP1 v našem testu

24. 3. 2008

Sdílet

Pokud jde o Windows Vista, máme již k dispozici první opravný balíček - Service Pack1. Otázkou je, jestli se jedná přesně o tu opravu, po které uživatelé toužili.

Výsledky testů: Opravdu Service Pack 1 stabilizuje Visty?

Bylo to na podzim, kdy Microsoft oznámil, že Vista Service Pack 1 zvýší výkon tohoto operačního systému. Společnost tvrdila, že SP1 vylepší a urychlí běh Vist v oblastech kopírování souborů, probouzení z režimu spánku a úsporného režimu, a přidávání nebo rozbalování souborů v komprimovaných složkách.

Microsoft také předpokládal, že SP1 posílí spolehlivost systému, rozšíří podporu nového hardwaru a objevujících se standardů, a také představí řadu vylepšení pro IT administrátory. Platnost těchto trzení jsme se nepokoušeli měřit, neboť by to bylo jen obtížně proveditelné, namísto toho jsme testovali systémy s původní verzí Windows Vista a s nainstalovaným Service Packem 1, abychom viděli, zda jsou slibované přírůstky ve výkonu systému reálné.


Zdroj obrázku: www.bit-tech.net

Co jsme testovali a proč

Měřili jsme rychlost SP1 pomocí testovacího programu WorldBench 6. Srovnávali jsme celkový výkon OS Vista Business s SP1 a bez SP1, a také Vista Business s SP1 a Windows XP Professional s SP2. Všechny testované verze Windows byly v anglicky hovořící verzi.

Výsledky našeho testu ukázaly, že i když verze s SP1 překonala klasické Visty, zlepšení bylo nepatrné. A co více, našli jsme jen málo důkazů toho, že by SP1 zvládal kopírování souborů rychleji, ba právě naopak, v mnoha případech byly klasické Visty dokonce rychlejší.

Ani z režimu spánku se Windows Vista SP1 neprobudila o mnoho rychleji než Visty bez SP1, na jednom z testovacích notebooků u nich bylo dokonce probuzení výrazně pomalejší. SP1 pokořil klasické Vista v komprimování souborů, ale opět musíme zopakovat, že s mizivým rozdílem. Jednoznačné vítězství SP1 nad původními Vistami jsme zaznamenali pouze u dekomprese souborů – ale v tomto případě byly zase pomalejší než u Windows XP SP2.

Mnoho uživatelů si stěžuje na to, že Windows Vista využívají příliš mnoho systémových zdrojů pro své prostředí Aero, na to, že se snaží uspokojit jak business, tak domácí uživatele, a přitom obě skupiny uspokojuje polovičatě, a také na to, že mají problémy s nedostupnými nebo omezenými ovladači.

Naneštěstí jsme nemohli zhodnotit účinek SP1 na každý z těchto nedostatků individuálně, takže jsme použili srovnávací testy WorldBench 6 ke změření výkonu XP, Vista, a Vista SP1 v kombinacích standardních úloh. Zjistili jsme, že Windows XP stále překonává Visty – ať už s nebo bez SP1, a to velice podstatně. SP1 v mnoha případech skončily na druhém místě, někdy však i na třetím.

Z těchto výsledků pro nynější uživatele Vist plyne, že by zdarma nabízeného zaplátování v podobě SP1 měli využít. Ale pokud stále používáte XP, budete u nich asi ještě chvíli chtít zůstat.

CS24

Jak jsme testovali

Provedli jsme tři typy hodnocení výkonu: automatické testy WorldBench 6, manuálně nastavené testy měřící rychlost zvládání práce se soubory a probouzení z režimu spánku, a testy grafiky prostřednictvím PC her. Pomocí WorldBench 6 jsme testovali Windows XP Professional SP2, Windows Vista Business, a Vista Business SP1 na výkonném stolním počítači, a levnějším, nicméně oficiálně pro Vista vhodném notebooku. Každý test jsme spustili třikrát a zprůměrovali jsme výsledky.

K testování grafiky jsme měřili rychlost přehrávání (ve snímcích za sekundu), s jakou jednotlivé systémy zvládaly dvě hry, konkrétně Doom 3 a Far Cry. Testovali jsme jak se zapnutým, tak i s vypnutým vyhlazováním hran v rozlišeních 1024 x 768 a 1280 x 1024 pixelů.


Zdroj obrázku: www.playerzblog.com

Nakonec jsme prováděli manuální testy pro měření kopírování souborů, jejich komprese a dekomprese, a také pro měření času potřebného k oživení počítače z režimu spánku.

XP přesvědčivě vítězí?

Jak ukazují získané výsledky v našich automatických WorldBench testech, tak „stará dobrá“ XP překonala jak Visty, tak Visty s SP1 na plné čáře, a to jak na použitém stolním počítači, tak na notebooku. Visty SP1 skončily s mírným náskokem před klasickými Vistami na PC, ovšem na laptopu s nimi dosáhla pouze remízy.

V oblastech, ve kterých Service Pack 1 Visty reálně vylepšil, přesto nebyly jím dosažené výsledky nikterak oslnivé.

V našich WorldBench 6 testech na stolním počítači proto zvítězila XP SP2, která dominovala ve většině výsledků. Jedinými velkými světlými body Vist s SP1 bylo provedení testu vypalování CD v Neru, a v rychlosti aplikace efektů ve Photoshopu. Mimochodem, v tomto naposledy jmenovaném testu to bylo poprvé a také naposledy, co Windows Vista nad ostatními systémy s přehledem zvítězila.

V testech Nero na testovacím PC běžela klasická Vista o 4 % rychleji než SP1 a o 12 % rychleji než XP.

Na notebooku měla XP lepší výsledky ve všech testovaných oblastech. Tyto výsledky ukazují, že pro počítače s nižším výkonem jsou XP lepší volbou, jak jsme ostatně předpokládali.

Windows, kopírujete?

Testy kopírování souborů přinesly směsici výsledků, jež nijak zásadně nešetřily ani jeden ze systémů. Podle Microsoftu SP1 zlepšuje časy potřebné ke kopírování, nicméně v několika našich testech stará dobrá Vista překonala SP1 verzi. Jako příklad uvedeme situaci, kdy Vista bez SP1 byla o 10 % rychlejší než Vista s SP1 v kopírování zip souboru v rámci sítě.

Výsledky byly zřetelně odlišné, pokud byly kopírované soubory „poházené“ po disku. V tomto případě, kdy byly měřeny jak doby propustnosti, tak i přístupu, byl SP1 o několik sekund rychlejší než Vista bez něj, XP skončila 15 sekund za vítězem. Tak tomu bylo u stolního PC. Na notebooku byla původní Vista o několik vteřin rychlejší než SP1.


Zdroj obrázku: www.courtneymalone.com

Doba přístupu nehrála již tak výraznou roli při kopírování objemného zip souboru (3.06 GB) v rámci lokálního disku. Na stolním PC byla Vista o 13 procent rychlejší než XP a o 16 procent rychlejší než SP1. Na notebooku byla Vista o 18 procent rychlejší než XP a o 19 procent rychlejší než SP1. V kopírování zip souborů originální Vista svým výkonem zastiňuje jak XP, tak SP1.

V rámci ručně nastavovaných kopírovacích testů bral SP1 první místo pouze v jednom jediném případě: několik simultánních kopírování více souborů najednou – a i tak se zanedbatelným rozdílem oproti holým Vistám.

V testu komprese sice SP1 vylepšil výkon Vist, nicméně zde bez problémů zvítězila XP. Na stolním počítači Vista rozbalovala srovnatelné soubory třikrát pomaleji než XP, SP1 „pouze“ dvakrát pomaleji.

SP1 také předstihl Visty při komprimování souborů, nicméně pouze s dvouprocentním náskokem. Na obou testovacích počítačích ale s mírným předstihem zvítězila XP.

V testech režimu spánku se SP1 na PC probudil o méně než sekundu dříve než Vista, na notebooku potom o 3 sekundy rychleji. Stejně jako v testech komprese se na obou strojích na prvním místě umístila XP, na stolním počítači pouze o 2 sekundy rychleji než SP1, na laptopu byl už rozdíl znatelnější – celých 9 vteřin.

Hra se snímky

Hráči si stěžovali, že je Vista omezují. Naše testy potvrdily, že co se her týče, jsou XP opravdu značně rychlejší než obě verze Vist. SP1 přitom na herní výkon Vist nemá téměř žádný vliv.

V testech rychlosti přehrávání na stolním PC překonávaly XPéčka obě Visty s železnou pravidelností. V testech na hře Doom 3 mělo vyhlazování mírně negativní dopad na výkon Vist, zatímco v XP jsme nezaznamenali prakticky žádný rozdíl. Bez vyhlazování byla rychlost přehrávání na XP o 14 procent vyšší než na druhém v pořadí – SP1. Pokud jsme zapnuli vyhlazování, byly XP také o 14 procent rychlejší – tentokrát oproti klasickým Vista, přičemž SP1 byl až třetí. V testech na hře Far Cry se obě verze Vist s vyhlazováním trochu zlepšily. Vyhlazování u hry Far Cry zhoršilo výkon XP, které přesto lehce zvítězily v každém testu.

Náš testovací laptop rozhodně nebyl určen pro hry. Všem operační systémům se na něm proto dařilo zhruba stejně. SP1 a Vista překonaly XP v Doom 3 a vyrovnaly se mu ve Far Cry. Nicméně rychlost přehrávání byla velmi nízká u všech systémů, v rozmezí od dvou do sedmi snímků za sekundu s vyhlazováním a od 10 do 25 snímků bez něj.

Jak tyto testy ukázaly, u výkonu grafiky velmi záleží nejen na hardwaru, ale i na používaném operačním systému.

Tlustá čára za XP

Pro operační systémy vytvořené pro starší a pomalejší počítače není neobvyklé, že v testech obstojí dobře. Novější operační systémy mají tendenci obsahovat sofistikovanější prvky vytvořené pro rychlejší stroje. Například prostředí Aero ve Vistách využije mnohem více systémových prostředků než uživatelské rozhraní v XP. Ale naše testy také ukazují, že SP1 nijak rapidně Visty nevylepšil a nezrychlil – dokonce ani když byly oba tyto systémy nainstalovány na vysoce výkonném počítači s komponentami přímo určenými pro to, aby efektivně běžely pod Vistami. SP1 překonal původní Visty v několika málo oblastech, přesto jeho výsledky nebyly přílš oslnivé. A co víc, chabý výkon Service Packu v mnoha oblastech, porovnáme-li ho s XP, ukazuje, že Visty mají stále co dohánět.

Naneštěstí se Vistám nebudete moci vyhýbat donekonečna. Microsoft plánuje stáhnutí XP z polic obchodů již v červnu letošního roku, ve stejné době budou dodávány poslední nové počítače s předinstalovanými XP.

Navíc, následkem toho, že výrobci hardwaru vycházejí vstříc Vistám, bude pro zákazníky stále těžší najít ovladače pro nové komponenty kompatibilní s XP. Takže pokud chcete zůstat u Windows XP co nejdéle, měli byste začít nakupovat kompatibilní hadware, dokud je ještě k dispozici.

Budou Windows 7 těmi, které jste vždycky chtěli?

Microsoft zatím detaily další verze Windows tají. Ale nedávné kroky společnosti odhalují, co bychom mohli vidět v jejím dalším operačním systému, známém pod kódovým označením Windows 7, který má být vypuštěn do prodeje ke konci roku 2009 nebo na počátku 2010.


Zdroj obrázku: www.techmixer.com

Na nedávné konferenci MIX 08 v Las Vegas Microsoft odhalil Internet Explorer 8, technologii, která nejspíše bude součástí Windows 7, i když Microsoft propojení těchto dvou produktů oficiálně nepotvrdil.

Microsoft představil IE 8, vykazující zejména vylepšení pro vývojáře, nicméně i nové prvky pro koncové uživatele. Jeden z nich, nazvaný Activities, dovolí uživateli zvýraznit jakékoliv slovo nebo frázi na webu a potom si vybrat z vyskakovacího seznamu možných akcí s tímto termínem, jako například vyhledávání v Live Search nebo ve zprávách MSNBC.

Stranou od IE 8, o OS Windows 7 je zatím známo velmi málo, a podle oficiálního vyjádření Microsoftu o něm společnost oznámí více, až bude připravený. Ale analytici varují před očekáváním nějaké velké senzace, a to i vzhledem k propadu, který Microsoft utrpěl v poslední době.

Mike Cherry, analytik s vazbami na Microsoft, říká, že co se týče „sedmiček“, vývojáři společnosti se s nimi budou před jejich oficiálním vydáním chlubit co nejméně, aby mohli dodat „něco rozumného v rozumném čase. Jejich cílem je vytvořit něco lepšího než Visty“.

Nedávné soudní spisy týkající se právních opatření ohledně nálepek „Vista Capable“ odhalily, že dokonce manažeři Microsoftu měli problémy s kompatibilitou ovladačů a aplikací ve Vistách hned po jejich vydání. V těchto spisech tito manažeři vydali prohlášení, že časové prodlevy a problémy spojené s vydáním Vist se už nestanou.

Microsoft se stále snaží přesvědčit firemní zákazníky k přechodu z XP na Visty.Týka se to zejména těch z nich, kteří u XP zůstávají v souvislosti s problémy s kompatibilitou Vist a jejich nároků na hardware. Někteří firemní uživatelé produktů Microsoftu navrhli, že by společnosti měly jednotně ignorovat Visty, déle si podržet XP a později přejít rovnou na Windows 7.

Aby Microsoft napravil tyto problémy, měl by se podle Cherryho zaměřit na vytvoření Windows 7 jakožto stabilního systému vhodného pro firemní zákazníky, založeném na stejném kódu použitém v nedávno vydaném Windows Server 2008. Cherry věří, že chyba Microsoftu s Vistami byla, že se firma snažila vyjít vstříc jak domácím, tak business uživatelům jejich okázalým vydáním s množstvím multimédiálních funkcí a designu, na úkor praktických ohledů na výkon a kompatibilitu. "Co pro business edici opravdu potřebujeme je, aby byla postavená na stejném kódu jako Server, aby vypadala méně atraktivně než Vista – mnohem střízlivěji a prostěji –a hlavně bez promrhané funkčnosti,“ říká Cherry.