Hlavní navigace

Windows XP a Office 2003 odchází do důchodu

5. 4. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft oznámila, že zruší hlavní fázi podpory pro Office 2003 14. dubna, tedy stejný den kdy začne odsouvat do ústraní i Windows XP.

Už v roce 2008 skončila firma vydávat aktualizace pro SP2, o čemž jsme psali v článku Microsoft skončí s aktualizacemi pro Office 2003 SP2 z minulého září.

Office 2003, který byl naposled výrazně updatován v říjnu 2007 Service Packem 3 (SP3), přestane být prvořadě podporován nejpozději do dvou týdnů a bude pro něj k dispozici pouze prodloužená podpora. Pro Microsoft je to typické, každý svůj produkt drží pět let v popředí a poté ho přeřadí na druhou kolej na dalších pět let. Microsoft vydal Office 2003 v listopadu roku 2003.

Podle standardních postupů firmy Microsoft prvořadá podpora zahrnuje bezplatné opravy - bezpečnostní patche a další upgrady proti bugům - pro všechny uživatele. Během prodloužené podpory nicméně Microsoft nabízí opravy (kromě bezpečnostních) pouze firmám, které podepsali se společností Microsoft smlouvu o podpoře.

Office 2003 je už druhý důležitý produkt firmy Microsoft, který je přeřazen do "důchodu" v posledních dvou týdnech. Společnost 14. dubna přesune do prodloužené podpory také Windows XP, nejúspěšnější operační systém firmy. O něm se to ale vědělo již dříve, zpráva týkající se Office 2003 je novinkou.

Microsoft také varoval 2. dubna uživatele před hackery, kteří objevili kritický neopatchovaný bug v aplikaci PowerPoint 2003, což je nástroj na tvorbu prezentací, který je součástí každého Office 2003. Společnost ještě nezveřejnila, kdy vydá patch proti tomuto riziku.

Microsoft bude pokračovat v nabízení bezpečnostních updatů pro všechny majitele Office 2003 během prodloužené podpory. Také budou samozřejmě pravidelně obnovovat popis odpadové pošty pro aplikaci Outlook, což je e-mailový klient, součást balíku Office.

Prodloužená podpora Office 2003 skončí 8. dubna 2014.

Úvahy o tom, kdy budou pravděpodobně vydány nové Office a Windows pak najdete v článku Kdy se dočkáme Windows 7 a Office 14?