Hlavní navigace

Windows XP míří i na mobilní telefony

6. 6. 2009

Sdílet

Čínská společnost In Technology představila na Computexu nový smartphone s názvem xpPhone, který je údajně prvním mobilním telefonem, na kterém běží operační systém Windows XP.

Tento krok svědčí o velmi široké použitelnosti Windows XP a poukazuje na to, že již osm let starý operační systém ještě nepatří do starého železa, ale je pro něj možné nacházet stále nová využití. Dokonce se zdá, že nové Windows 7, které mají příjít na trh již 22. října, bude možné díky odlišným možnostem použití chápat ve vztahu k Windows XP spíše jako komplement než jako úplnou náhradu staršího systému novějším.

Představený xpPhone (na fotografii níže) má mít standardní výdrž baterie při běžném provozu sedm hodin na jedno nabití, s vysokokapacitním akumulátorem by to pak mělo být až 12 hodin. Přístroj se také údajně může probudit z úsporného stand-by režimu v případě potřeby přijímání hovorů a textových zpráv.

xpphonePřístroj, který je kombinací mobilního telefonu a přenosného počítače, je vybaven upraveným x86 procesorem od společnosti AMD (detailní informace o něm nejsou známy a je nazývám jako „AMD Super Mobile“), dále 120GB pevným diskem a jeho displej s úhlopříčkou 4,8“ disponuje rozlišením 800x480 bodů. xpPhone má dále plnohodnotnou QWERTY klávesnici, váží 400 gramů a je silný 2,5 cm.

Prezident společnosti In Technology, která sídlí v městě Guangzhou, Brad Wu, informoval, že xpPhone bude dostupný na čínském trhu zhruba za tři měsíce a později by měl být distribuován i na další světové trhy.

Přístroj též podporuje technologie pro bezdrátový přenos dat jako je Wi-Fi, volitelně Wi-Max, disponuje také rychlými přenosy v rámci mobilních sítí a je vybaven i modulem pro určování polohy GPS. Ještě v tomto roku pak chce společnosti In Technology představit vylepšený model, který bude podporovat i TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access), což je 3G mobilní standard vyvinutý v Číně.