Hlavní navigace

Windows XP SP2 lze jednoduchou úpravou dále udržovat aktualizované

11. 8. 2010

Sdílet

Řada uživatelů a firem, jež stále používají Windows XP SP2, mohou jednoduchým trikem docílit, aby jejich OS zůstával i nadále aktualizovaný.

Podpora Windows XP SP2 skončila již 13. července a od té doby zůstávají jejich uživatelé nechráněni vůči dalším nalezeným zranitelnostem. Úprava vyžaduje modifikaci jediného klíče v registru Windows, jak potvrdil Sean Sullivan, bezpečnostní poradce finské společnosti F-Secure, který o tweaku informoval na firemním blogu. Stačí docílit toho, aby se systém tvářil jako SP3 a vše pak dále probíhá bez problémů.

Konkrétně podle Sullivana stačí v registru HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Windows změnit hodnotu položky 'CSDVersion' z 200 na 300 a pak restartovat počítač. Tento klíč totiž podle Microsoftu specifikuje verzi servisního balíčku na počítači a takové PC potom lze dále aktualizovat pomocí standardních postupů, jako by na něm byl nainstalovaný SP3.

S touto úpravou byl Sullivan například schopný nainstalovat na Windows XP SP2 bezpečnostní aktualizaci proti červovi Stuxnet vydanou Microsoftem v minulém týdnu, která původně pro starší OS neměla být vůbec určena. Více o ní najdete v článku Microsoft uvolnil důležitou opravu pro Windows. Následně pak Sullivan vyzkoušel odolnost systémů proti Stuxnetu a záplata opravdu fungovala. I přes úspěch však Sullivan varuje uživatele, že změny registru nejsou oficiální cestou a pokud je chtějí zkoušet, dělají tak jen na vlastní nebezpečí a měli by přejít na SP3 co nejdříve to bude možné. Také chybná úprava registru podle Sullivana může zneprovoznit celý počítač.