Hlavní navigace

Windows XP: Už přes 200 000 podpisů na petici za jejich záchranu

26. 5. 2008

Sdílet

Jak jsem váš již informovali, vlivný americký časopis InfoWorld z rodiny IDG a jeho redaktoři se rozhodli nenechat Windows XP zmizet z trhu a uspořádat petici za záchranu tohoto mimořádně oblíbeného operačního systému. Jak se situace vyvíjí?

Jak jsem váš již informovali, vlivný americký časopis InfoWorld z rodiny IDG a jeho redaktoři se rozhodli nenechat Windows XP zmizet z trhu a uspořádat petici za záchranu tohoto mimořádně oblíbeného operačního systému. Jak se situace vyvíjí?

Ukončení prodeje Windows XP se rychle blíží, alespoň krabicové a OEM verze by měly zmizet z obchodů již za něco málo víc než měsíc (v praxi to však bude o něco více, neboť 30. červnem nebude jejich prodej samozřejmě zakázán a obchodníci budou ještě nějakou dobu doprodávat starší zásoby). Microsoft tak chce přinutit uživatele přejít na novější Windows Vista.

K propagování petice Infoworldu se připojila řada světových médii, včetně českého Computerworldu a ta již nyní čítá přes 200 tisíc podpisů! Konkrétně ji k 20. květnu podepsalo 202 557 lidí z nejrůznějších zemí, zatímco v březnu to byla ještě zhruba polovina. Organizátoři jsou připraveni petici brzy přednést Microsoftu a přesvědčit jej tak, aby odložil svůj úmysl přestat Windows XP prodávat (poznámka redakce: 200 000 podpisů z celého světa je však poměrně málo vzhledem k tomu, že jen v ČR je prodalo přes 3 000 000 licencí Windows XP).

CS24

Cílem petice má být ale také dokázat sílu uživatelů, kteří se nechtějí pasivně podřídit rozhodnutí menšiny, ale naopak tím ukázat, že jejich názor je slyšet a že je potřeba jej brát v úvahu. Zda se to opravdu povede můžete rozhodnout třeba i vy, připojením se k této petici, o které lze najít více informací ve starším článku zde na Computerworldu.

Nedávno sice Steve Ballmer naznačil, že Microsoft přehodnotí svůj plán na stažení Windows XP, nicméně výrobci počítačů v této oblasti podnikají vlastní kroky a jak jsme již informovali, například takový gigant jako Dell prohlásil, že bude Windows XP prodávat se svými počítači dál (jako downgrade z Windows Vista), bez ohledu na oficiální termín skončení prodeje.

Nenechte si ujít:
Uživatelé bojují za prodloužení prodeje Windows XP

SP3 pro Windows XP: Co přináší nového?

SP3 pro Windows XP může vést k nekonečným rebootům

SP3 pro Windows XP a nekonečné restarty – opravná utilita nyní ke stažení

Service Pack 3 pro Windows XP dokončen!

Jaký je Service Pack 3 pro Windows XP v praxi?

Microsoft vyvíjí od základů nový operační systém

Detailní informace o petici lze také najít přímo na stránkách InfoWorldu (v angličtině) zde.