Hlavní navigace

Word umí otevřít daleko více formátů, než by se mohlo zdát - 1.díl

11. 12. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Textový editor MS Word dokáže zpracovat pro většinu uživatelů možná až překvapivě velký počet formátů souborů.

Úvod

V programu Microsoft Word, který je jako textový editor součástí kancelářského balíku MS Office, můžete otevřít, popřípadě do něj importovat celou řadu formátů souborů. Nepleťte si ovšem formát souboru s pojmem formátování souboru, které se u většiny programů týká rozvržení stránky. Naproti tomu jsou formáty souborů malé kódované programy, které počítači říkají, jak zpracovat soubory používané v konkrétních programech. Stačí, když se podíváte na tři nebo čtyři znaky, které následují za názvem souboru za znakem tečky – to je přípona souboru, která napovídá, jakým programem je možné soubor otevřít.

Ne všechny formáty souborů jsou však kompatibilní se všemi programy. To platí zejména o těch, které jsou od sebe úplně odlišné, jako je například textový editor na jedné straně a na straně druhé programovací jazyk, soubor s hudbou nebo soubor s obrázkem. Na druhou stranu je řada programů, které jsou si navzájem podobné, jako je třeba Word a Word Perfect, obecně navzájem kompatibilních.

Program MS Word je natolik flexibilní, že dokáže zpracovat i tabulky vytvořené v Excelu nebo prezentace zpracované v PowerPointu – a samozřejmě dokáže zpracovat i text vytvořený v jiných textových editorech. Při otevírání souborů vytvořených v jiných aplikacích se však mohou ve větší míře objevit potíže a nepředvídatelnosti, jako jsou například záhadná zalomení řádku – proto pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, pak si přečtěte doporučení a pokyny uvedené na následujících řádcích.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?