Hlavní navigace

x-Fi Xtreme Audio do PCI Express

6. 11. 2007

Sdílet

Výrobce zvukového hardwaru, společnost Creative, představila zvukovou kartu Creative X-Fi Xtreme Audio do PCI Express 1x slotu. Dosud byla karta dostupná pouze ve verzi pro PCI.

"Jsme velice rádi, že vám můžeme představit první Sound Blaster kartu určenou pro rozhraní PCI Express, je to vzrušující pocit," řekl v této souvislosti Steve Erickson, viceprezident společnosti Creative.


Nová Xtreme Audio se však od starší "PCI sestry" liší i v přidání 2 nových technologií. První se jmenuje X-Fi Crystalizer a automaticky by měla upravovat a vylepšovat kvalitu zvuku ve stažené hudbě a videích.

Druhá technologie se jmenuje X-Fi CMSS-3D a umožňuje uživateli snadno předělávat stereo zvuk na prostorový. Tato technologie dokáže například hlas posílat na přední reproduktory, zatímco basy budou znít ze zadních reproduktorů.

Ostaní funkce zůstaly zachované. Zůstává tedy ve hrách oblíbené EAX ADVANCED HD 4.0, DirectSound 3D a další. Creative také konečně vydává utilitu Creative ALchemy i pro Windows Vista. Ta slouží pro vytváření prostorového zvuku ve hrách pomocí EAX i pod Windows Vista. Ten ve Vistě bez tohoto speciálního softwaru nefunguje.

Nová x-Fi Xtreme Audio by měla být dostupná koncem listopadu za cenu okolo 70 amerických dolarů (1400Kč bez DPH).

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?