Hlavní navigace

X-Fi Xtreme Audio Notebook

1. 9. 2007

Sdílet

Kvalita zvukového výstupu většinu výrobců notebooků tradičně příliš netrápila. Zašuměné, rušené a praskaj


Kvalita zvukového výstupu většinu výrobců notebooků tradičně příliš netrápila. Zašuměné, rušené a praskající – takové bývalo přehrávání zvuku na drtivé většině strojů v dobách standardu AC‘97. S příchodem HD Audia se situace výrazně zlepšila, přesto ale jsou případy, kdy má kvalitní náhrada interního zvuku smysl. Notebooky jsou totiž stále častěji používány pro hudební produkce DJs, hry, sledování filmů či multimediální prezentace – a v takovém případě může být problém jak kvalita výstupu, tak absence digitálního rozhraní či vícekanálového zvuku. Nejběžnějším řešením jsou externí USB zvukové moduly, jež ale příliš nepotěší majitele tenkých a lehkých notebooků, kteří chtějí minimalizovat svou „cestovní zátěž“.
Právě pro ně před časem Creative uvedla na trh PCMCIA kartu Sound Blaster Audigy 2 ZS Notebook, kterou nyní střídá X-Fi Xtreme Audio Notebook, určený pro sloty Express Card 54, jež jsou u moderních tenkých a lehkých notebooků novým standardem.
X-Fi Xtreme Audio Notebook nabízí víceméně totéž co Audigy 2 ZS PCMCIA, tedy digitální i analogový výstup v maximálním rozlišení 24bitů/96 kHz (pod Vistou pouze 48 kHz) a nahrávání taktéž až 24bitů/96 kHz. Ostatní funkce jsou podobné jako u „stolních“ variant karty X-Fi, tedy podpora X-Fi Crystalizer DSP pro zlepšení subjektivního vnímání hudby s omezenou dynamikou (zejména MP3 či AAC soubory s vyšší kompresí), CMSS 3D pro simulaci 3D prostoru na stereofonních reproduktorech či sluchátkách, a hardwarově urychlené EAX pro 3D zvuk ve hrách. Podobné je i softwarové rozhraní s možností přepínat kartu do režimu pro multimédia, hry či tvorbu hudby. Akcelerace 3D zvuku skutečně funguje a snižuje zátěž procesoru – majitelé herních notebooků se tak mohou radovat z několika cenných snímků navíc (řádově 2–5, výjimečně ale i 10 % rozdílu ve výkonu). Zvukový výstup je výtečný, pravdou ale zůstává, že s průměrnými sluchátky a vypnutým Crystalizerem možná rozdíl mezi integrovaným HD Audio a X-Fi nepoznáte – a naopak.
Studená sprcha bohužel přichází ve chvíli, kdy budete chtít využít to, co X-Fi nabízí oproti průměrnému integrovanému zvuku takříkajíc fyzicky „navíc“ – tedy digitální či vícekanálový výstup. Zatímco výstup na sluchátka a vstup na mikrofon jsou k dispozici přímo na vyčnívající části karty, ostatní rozhraní je třeba připojit přes speciální adaptér „speaker docking module“, který ale výrobce v balení NEDODÁVÁ. Tvrdit, že je to nepříjemé, by byl nepřípustný eufemismus: je to nehorázné, drzé, krkounské a podlé. Nám byl sice adaptér na testování dodán, zákazník si jej ale bude muset koupit zvlášť. Na druhou stranu jsou přibalena metrosexuální bílá sluchátka velmi průměrné kvality a koženkové pouzdro, což uživatel nejspíš neocení, neboť kartu bude přenášet přímo v notebooku a sluchátka použije vlastní, kvalitnější. V žádném z běžných obchodů jsme navíc adaptér nenašli v nabídce a budete si jej tedy muset objednat z on-line obchodu Creative (kde stojí 38 eur a v době uzávěrky našeho článku byl navíc vyprodán).
X-Fi Xtreme Audio Notebook bychom s klidným srdcem doporučili, nebýt záležitosti s adaptérem pro připojení vícekanálového a digitálního výstupu. Ten totiž jinak cenově zajímavou kartu prodražuje o dalších 50 % a navíc je, jak se zdá, obtížně k dostání. Takže takhle tedy ne, přátelé.

X-Fi Xtreme Audio Notebook

Odstup signál–šum: 104 dB
Dekódování: Dolby Digital
a Dolby Digital EX
Podpora dekódování DTS
pro 5.1kanálové audio
THX kvalita zvuku
Vstupy a výstupy:
repro, analogový linkový vstup, mikrofon, optický SPDIF
Klady: kvalitní zvukový výstup
Crystalizer
Zápory: I/O modul nutno koupit zvlášť (v době uzávěrky nedostupný)
Cena vč. DPH: 2 100 Kč
www.creative.cz
Hodnocení: 3

Autor článku