Hlavní navigace

Recenze: Xerox Phaser 8860

29. 1. 2009

Sdílet

Tiskárna Phaser 8860 je produktem americké společnosti Xerox. Ta vyvinula novou tiskovou technologii, jež má skloubit výhody inkoustového a laserového tisku v jednom zařízení.

Na vývoji technologie tisku tuhým inkoustem společnost Xerox pracovala zhruba pět let a v dnešní recenzi si představíme barevnou tiskárnu, jež disponuje právě tímto systémem tisku. Již při prvním seznámení nám je jasné, že tento stroj rozhodně není žádný drobeček. Rozměry 406 x 533 x 368 mm a hmotnost 28 kilogramů jí předurčují k trvalému parkování na pracovním stole. Velikost tiskárny je však vyvážena jejími výkonovými parametry. Xerox Phaser 8860 obsahuje v základním provedení duplexní jednotku pro oboustranný tisk, zásobník na 525 listů a boční podavač na 100 listů, což bez potíží splňuje nároky na provoz ve středně velké kanceláři.

Tiskárna Xerox Phaser 8860

Z dalších technických parametrů nás zaujme 750 Mhz procesor a velká vnitřní paměť, která může v nejvyšší konfiguraci dosáhnout kapacity až 1 GB. To se příznivě projeví na rychlosti tisku objemnějších dokumentů, jako jsou nejrůznější manuály či dokumentace v PDF. Maximální velikost papírů odpovídá formátu A4 a tiskárna si poradí s gramáží od 65 – 220 g/m2. Phaser 8860 můžeme k počítači připojit buď přes rozhraní USB nebo lze využít integrovaného tiskového serveru pro připojení zařízení do podnikové sítě. Zde se dostáváme k jednomu z mála nedostatků této tiskárny a tím je absence bezdrátového tisku. Startovací sada inkoustových kazet by nám podle výrobce měla vydržet zhruba na 2300 stran při 5% pokrytí.

Tiskárna Xerox Phaser 8860

Nyní se dostáváme k hlavní a nejdůležitější vlastnosti tiskárny, kterou je samotný tisk a výstupní kvalita tištěných dokumentů. Technologie tuhého inkoustu ve spojení s tiskovým rozlišením 2400 DPI se na podobě výstupu projevuje opravdu excelentně. Tiskárna velmi dobře obstojí při tisku dokumentů, ale i obrázků a fotografií. Při detailnějším zkoumání fotografií si všimneme rastru, jež je obvyklý u laserových tiskáren. Barevné přechody jsou však daleko jemnější a přirozenější - celkově odpovídají spíše výstupům z inkoustových tiskáren. Fotografie velmi dobře vypadají i v případě, že jsou vytištěny na papíře s nízkou gramáží. Tuhý inkoust má tu zajímavou vlastnost, že vlastní obrázek vytvoří na povrchu papíru nevídaný voskový film, jež navíc na první pohled vypadá velmi trvanlivě.

Dalším parametrem, jež nás u podnikových tiskáren obvykle zajímá, je bezesporu rychlost tisku. Po prvním zapnutí tiskárny si delší chvíli počkáme, než stroj provede potřebné procedury jako je nažhavení nebo výtisk čistící stránky. Doba čekání na stav, kdy je tiskárna připravena se pohybuje kolem 10 minut, nicméně tyto testy se provádějí pouze v případě, že je tiskárna odpojena od elektrické sítě. Časy samotných tisků jsou velmi dobré. Na první výtisk si počkáme zhruba 10 vteřin. Stejnou dobu nám zabere tisk dokumentu z poznámkového bloku nebo Microsoft Wordu. Nezjistili jsme žádný podstatný rozdíl mezi tiskem černobílé a barevné stránky. Na jeden list lze pomocí duplexu vytisknout dvě stránky za cca 19 sekund. Tisk barevné fotografie ve formátu TIFF zabere na druhou nejvyšší kvalitu zhruba 28 vteřin, což je čas velmi slušný. Kontinuální tisk 27-stránkového PDF tiskárně zabral 2 minuty a 40 vteřin, zde se příznivě projevila již zmíněná velikost vnitřní paměti tiskárny. Výrobcem udávaná rychlost 30 stránek za minutu je dosažitelná pouze na nejrychlejší režim s omezenou kvalitou.

Tiskárna Xerox Phaser 8860

Verdikt

Tato tiskárna nás velmi překvapila skvělou výstupní kvalitou dokumentů a zvláště fotografií. Její maximální měsíční zatížení činí 120 000 stran a nízké náklady na tisk, které se pohybují okolo 0,4 Kč za černobílou a 0,8 Kč za barevnou stránku, z ní dělají vhodného kandidáta do kanceláří, kde je třeba tisknout kvalitně a rychle barevné náhledy a další široké spektrum dokumentů. Vzhledem ke své vyšší ceně zřejmě nenajde mnoho kupců mezi domácími uživateli, ale do kancelářského provozu podle nás výborně zapadne. Za zmínku stojí také fakt, že jsme během celého testu nemuseli řešit jediný problém, jako například zaseklý papír. Ze všech těchto důvodů jsme se rozhodli udělit tiskárně Xerox Phaser 8860 ocenění Top produkt.

 

Cena: cca 50 000 Kč s DPH

Hodnocení: 90%

ICTS24

Technické údaje:PC World TOP PRODUKT

Paměť : 256 MB – 1 GB
Podpora OS: Windows, Mac OS, Linux
Rozhraní: USB, ethernet
Podavače: 525 + 100 vstupní, 250 výstupní
Rozměry: 406 x 533 x 368 (š x h x v)
Gramáž médií: 65 až 220 g/m2
Hmotnost: 28 kg
Záruka: 24 měsíců