Hlavní navigace

Xeroxujete na Xeroxu?

1. 3. 1999

Sdílet

Ano, společnost, která dala kopírování jméno, se bude stále častěji objevovat i v PC WORLDu. Digitalizace technolog...


Ano, společnost, která dala kopírování jméno, se bude stále častěji objevovat i v PC WORLDu. Digitalizace technologií pokračuje nezadržitelným tempem, a tomu odpovídají i čísla Xeroxu - v minulém roce společnost jako celek vzrostla o 17 procent, ale digitální divize o 33 %, což vedlo k tomu, že tato technologie přinesla do společné pokladničky více jak 50 % příjmů. V Evropě byl růst Xeroxu zhruba poloviční, což je vinou právě pomalejšího přechodu na digitální stroje.
Zájem zákazníků je, takže o novinky nebude nouze. Tak hned nová řada - WorkCentre XD a XE - spojuje klasickou kopírkovou konstrukci s digitální technologií kopírování a tiskárnou. V ceně o cca 20 % nižší než je součet těchto zařízení dostane zákazník obě a na menším půdorysu. Tato koncepce sdružuje výhody kopírky se skleněnou deskou (kopírování knih, časopisů), klasické ovládání (pro technicky nezdatné je velice důležité), s laserovou tiskárnou plně ovladatelnou z počítače. V rodině větších strojů dochází také k inovacím. Stroj DC265/255, známý již z minulého roku jako velice dobře vybavené kopírovací centrum (včetně sorteru, obálkování, šití atd.), se dočkal rozšíření o digitální komunikaci: připojení na síť (Novell 3.X, 4.X, NT 4.0, Apletalk, OS/2 Warp), ov ladače pro všechna Windows a Macy a vestavěný webový server pro vzdálené nastavování a řízení. Ovladače umožňují využívat všech funkcí stroje, včetně zabezpečeného tisku, zkušebního výtisku, a to vše až do rozlišení 1 800 dpi. Upgrade starších strojů je možný.
Zatím můžeme jen naznačit, že se v této oblasti dočkáme na jaře ještě dalších novinek a v létě dorazí jeden maličký a jeden barevný stroj...

Bojující Compaq



Kterou novinkou z dílen Compaqu začít? Tak třeba prodejním programem Compaq Plus . Po drtivém úspěchu přímého prodeje (přes Internet) společnosti Dell, se tímto směrem ubírají skoro všechny velké společnosti. Česká pobočka Compaqu - znalá místních poměrů - však vytvořila model speciální, kde mohou zákazníci prostřednictvím Internetu na stránkách Compaqu objednávat, ale vlastní dodání půjde vždy přes některého (blízkého) prodejce.

Alphy

Vývoj serverů a pracovních stanic, založených na procesorech Alpha, stále pokračuje. Nyní se objevily modely AlphaServer DS20 a pracovní stanice XP1000 (extreme performance), postavená na 500MHz Alphě 21264 (EV6) s grafikou PowerStorm 350. Vnitřní výbava (m.j. 256bitová sběrnice) umožňuje špičkový výpočetní i grafický výkon.
Marketingové a vývojové síly napírá Compaq i do svého (Digital) UNIXu. Od začátk u února se mění název na Tru64 UNIX a pracuje se na uzpůsobení pro klíčové trhy - telekomunikace, finance a výrobu. Tru64 UNIX je připraven pro aplikace vyžadující spolehlivost 24 hodin denně (bude implementován i do serverů NonStop Integrity) a nečiní mu potíže integrace do unixových/Windows NT sítí.

Notebooky

Na poli notebooků si Compaq v roce 98 ' vydobyl první pozici, když (podle předběžných údajů) prodal 6 700 kusů přenosných strojů. Velkou zásluhu na tom bez pochyby měla nejlevnější řada Armada 1500. A právě zde se objevuje zásadní novinka - 1500c, osazená mobilním Celeronem. Díky tomu jsou modely s 12,1palcovým STN displejem, 4GB diskem, 24x CD mechanikou a 32 MB paměti k dostání od cca 50 tisíc korun. Zajímavostí je nový zvukový sytém Premier Sound, který se snaží z malých reproduktorků vymáčknout maximum. Když budete mít nároky ještě vyšší, je k dispozici i TFT displej, větší paměť či mechanika DVD.
Další modelové řady zase nabízejí nejrychlejší Pentia II 333 a 366 MHz.

Spolehlivých 10 a 12



Oblíbené malé tiskárny OKI 4w/4p, které svého času prorazily jako první hranici 10 tisíc za laserový tisk, jsou na našem trhu přes své stáří téměř úzkoprofilovým zbožím. Nedávno je doplnili i silnější a větší sourozenci 10ex a 12i.

OKIPAGE 10ex

Podnikatel, který požaduje rychlejší tiskárnu s rozlišením 1 200 X 600 dpi, může skončit s výběrem u tiskárny OKIPage 10ex, která se svými 10 stranami za minutu a maximální 35MB pamětí uživatele příliš nezdrží. Procesor MIPS R3000 se postará o vytištění první stránky za 12 sekund.
OKI 10ex má velkou kapacitu a flexibilitu při práci s papírem - automatický podavač o kapacitě 250 listů, odkládač potištěného papíru potištěnou stranou dolů o kapacitě 150 listů, odkladač s potištěnou stranou nahoru na 50 listů a možnost manuálně vkládat papír neobvyklé tloušťky a rozměru. Je možno tisknout na různá média, jako jsou obálky, nálepky a průsvitky (s gramáží 60 až 105 g/m2 u automatického, až 120 g/m2 u ručního).
Tiskárna emuluje HP LaserJet 6P (PCL6), PCL5e, IBM Proprinter a Epson FX a nabízí 45 vektorových, 3 bitmapové a 2 SIDM fonty. Tiskárna je připojena k počítači obousměrným paralelním rozhraním.
Výsledkem inovací u tiskárny OKIPAGE 10ex je podstatné snížení provozních nákladů - například oddělení kazety s tonerem od jednotky s dlouhoživotným tiskovým válcem. Systém recyklace toneru maximálně prodlužuje životnost kazety s tonerem, protože vrací veškerý nevyužitý toner zpět do kazety.
To vše získáte za zhruba 14 tisíc korun.

OKIPAGE 12i

Je určena pro menší pracovní skupiny - nejen vyšší rychlostí, ale i díky síťovému připojení. Skutečné rozlišení 1 200 X 600 dpi je vyšším standardem v této třídě tiskáren a rychlost tisku 12 stran za minutu je také zajímavá.
Zatížení tiskárny v pracovní sk upině je mnohem větší než u osobní tiskárny a právě zde přichází může být výhodou LED technologie. Protože má méně pohyblivých součástí, dává tak méně možností, aby se něco pokazilo.
Tiskárna OKIPAGE 12i je navržena s vysokým stupněm kompatibility - komunikuje v prostředích: DOS, Windows 3.1, Windows NT4.0 nebo Apple (zahrnuje Adobe Poscript level 2, PCL5e, PCL6, IBM Proprinter a Epson FX). Jako standardní vybavení je u ní připojení na 10 Base-T Ethernet. Paměť 4 MB je možné rozšířit až na 36 MB.
Automatický podavač papíru o kapacitě 250 listů papíru A4 spolu s čelním manuálním podavačem zajišťuje snadné zvládnutí běžných tiskových úloh - umožňuje používat papír rozličných rozměrů a vlastností, manuální podavač dokonce kartotékové štítky, obálky a dokonce předtištěné formuláře. Lze též objednat volitelný podavač s kapacitou 500 listů a víceúčelový podavač o kapacitě 100 listů různých rozměrů. 12i se prodává za 26 tisíc korun (bez daně). Životnost toneru (doplňuje se samostatně, bez nutnosti měnit válec) je cca 2 000 stran A4 při 5% pokrytí, tiskový válec vydrží cca 20 000 stran A4.
Obě tiskárny jsou ekologicky šetrné: nevyzařují ozon, vyhovují normě Energy Star a tisknou i na recyklovaný papír.

Autor článku