Hlavní navigace

Xtrém v kostce

1. 4. 2007

Sdílet

Xara Xtreme Pro 3 Rozšířená podpora PDF a práce s textem Vektor nebo bitmapa? Možná i vy jste už byli postaveni...


Xara Xtreme Pro 3 Rozšířená podpora PDF a práce s textem


Vektor nebo bitmapa? Možná i vy jste už byli postaveni před otázku výběru vhodného grafického editoru. I když v poslední době obě skupiny postupně splývají, stále mezi nestory grafických studií programy CorelDRAW a Adobe Photoshop řadu rozdílů najdeme. Pokud jste stejně jako já hledali vhodný kompromis, vězte, že jedním z horkých kandidátů může být program Xara Xtreme Pro. Podívejme se společně na to, co umí.
Editor Xtreme Pro z produkce anglické společnosti Xara je ve světě grafického softwaru zajímavým fenoménem. Ač se jak si za chvíli ukážeme jedná o velice kvalitní vektorový grafický editor, řada grafiků jej vůbec nezná a o společnosti Xara v životě neslyšeli. A je to škoda, neboť toho tento editor může nabídnout opravdu hodně. V první řádě je to i v dnešní době stále bezkonkurenční renderovací jádro. I když by se ve světle současných procesorů mohlo zdát, že výkonu je dostatek, realita je jiná. Odezva a především kvalita grafického výstupu Xary je špičková, editor nabízí antialiasing pro všechny objekty a díky je tomu je výstup i při několikasetnásobném zvětšení (Xtreme Pro zvládá až 25 000x) stále kvalitní. V úvodu zmiňované prolínání vektorových a bitmapových editorů dovedli vývojáři Xary k dokonalosti s bitmapovými objekty se v prostředí editoru pracuje úplně stejně jako s vektorovými, na které lze pak pro změnu během sekundy aplikovat bitmapové efekty (výplň, průhlednost). Vše s bleskovou odezvou a samozřejmě s kvalitním vyhlazováním.

DTP vládne světu

I když je Xtreme Pro především grafický editor, postupem času na základě pozitivní odezvy uživatelů na nástroje pro práci s textem se stala její součástí i řada funkcí, typická spíše pro programy z oblasti DTP. V editoru lze vizuálním způsobem nastavit prolínání textu mezi sloupci stačí metodou drag and drop vytvořit potřebné propojení mezi textovými rámci a propojené sloupce jsou na světě. Poslední verze programu nově disponuje pravítkem s možností vložení odrážek. Vývojáři už také konečně vyslyšeli přání uživatelů plynoucí z omezení jednostránkového dokumentu, a tak nejsme při práci v Xtreme omezeni na jednu stánku, ale můžeme jich vložit libovolný počet.
Rozšíření se dočkala podpora formátu PDF Xtreme Pro nyní exportuje skoro do všech verzí tohoto formátu (od verze 1.3 až k verzi 1.6, včetně modifikací PDF/X), problémy mu nečiní ani vektorová průhlednost či bitmapové efekty. Pro usnadnění orientace pak program obsahuje předpřipravené nastavení pro nejpoužívanější exporty do formátu PDF.

Grafika pro internet

Stejně jako je formát PDF oblíbený ve světe DTP, jeho protějškem na poli webových prezentací je Flash. Interaktivní vektorové animace najdeme snad skoro na všech komerčních stránkách, bohužel často v té nejméně příjemné podobě jako reklamní bannery. Patříte-li mezi potenciální tvůrce reklamních proužků, tak vězte, že pro jejich vytvoření není nutné kupovat celé vývojové prostředí pro Flash z produkce společnosti Adobe, ale stačí využít Xtreme Pro. S jeho pomocí lze zdůrazňuji, že jednoduché flashové animace vytvořit také. Nečekejte však podporu skriptování či integrace dalších multimedií. Tvorba animace je stejná jako tvorba animovaného obrázku ve formátu GIF, liší se pouze výstup.

Drobnosti, které potěší

Vedle výše popsaných funkcí obsahuje nový Xtreme i řadu dalších drobných novinek. Uživatelé editoru Adobe Photoshop ocení možnost importu a exportu formátu PSD se zachováním vrstev a alfa kanálů. Xtreme už zvládá i barevné CMYK separace s možností přímého náhledu na obrazovce, součástí exportu jsou i ořezové značky. Editor také podporuje standard barev Pantone, což jistě uvítají uživatelé z DTP studií. Všichni pak jistě přivítají možnost uložení, resp. uživatelské modifikace přednastavených klávesových zkratek. Z řady drobných vylepšení bych ještě vyzdvihl uživatelsky přítulný dialog pro tisk a podporu balíku MS Office při kopírování objektů, které jsou tak vloženy ve formátu JPG.

Závěrem

Program Xtreme Pro mě jakožto dlouholetého uživatele editorů z produkce Xary opět nezklamal. I když nepřináší žádné radikální novinky, i v dnešní době stále představuje kvalitní editor, který může být pro řadu uživatelů alternativou k produkci společností Corel či Adobe. Z novinek poslední verze bych vyzdvihl rozšířenou podporu formátu PDF a vylepšené nástroje pro práci s textem. V každém případě doporučuji program k vyzkoušení všem, kdo koketují s pořízením grafického editoru.

Xara Xtreme Pro 3

renderovací jádro
rychlost
uživatelské prostředí
cena
podpora skriptování
zastaralé uživatelské rozhraní
K recenzi poskytla firma: Xara Ltd.
www.xara.com
Cena: 5 480 Kč (bez DPH)

Autor článku