Hlavní navigace

Yakuza: Kenzan! - pohlednice ze středověkého Japonska

22. 3. 2009

Sdílet

Chcete být neohroženým samurajem feudálního Japonska? Ano! A kde že tohle převtělení vlastně bude možné? Exkluzivně na konzoli PS3. A kdy? Hm, tak to těžko říct…


Nejprve bychom si měli udělat malou rekapitulaci. Série Yakuza od Segy se nám totiž utěšeně rozrůstá - už se dají napočítat celkem čtyři herní kapitoly. První dvě se objevily ještě na PS2 (druhý díl nicméně stále ještě neopustil hranice japonského souostroví), kde líčily osud bývalého člena japonské mafie - Yakuzy, který se tu snažil hodně drsným způsobem uhájit si své místo na slunci. Yakuza tady přitom do značné míry připomínala jiný projekt od Segy - Shenmue. S prototypem relativně otevřeného a svým vlastním životem žijícího města, kde docházelo k častým potyčkám. V jejich centru přitom byl především hlavní hrdina, fyzicky mimořádně disponovaný bojovník, schopný si poradit i s velkou přesilou nepřátel, za pomoci rychlých rukou a tvrdých kopů. Příběh se dočkal dalšího pokračování ve hře Yakuza 3, objevivší se na konzoli  PS3, nicméně opět dostupné jenom v japonských obchodech.

yakuza kenzan

yakuza kenzan

A právě na konzoli PS3 se vydala také zde představená hra Yakuza: Kenzan!, která vás - oproti výše připomenutým herním inkarnacím zasazeným do současnosti, zavede do feudálního Japonska. Přesněji do roku 1605, v němž se stanete samurajem jménem Kazumanosuke Kiryu, předkem hlavního hrdiny již avizovaných Yakuza inkarnací. Yakuza: Kenzan! má přitom sdílet herní náplň a principy předešlých dílů,  takže znovu očekávejte především pořádnou porci bojování. Přirozeně nyní za dopomoci sečných zbraní, nicméně občas se tu mihnou i prvky klasických bojových umění.  Další výpomoc v akci poskytne pravý analog, skrze nějž korigujete pohled kamery na dění, potažmo malá mapka ve spodní části obrazovky. A nebo parťák, čili na zdejší půtky nemusíte být tak úplně sami.

yakuza kenzan

Z dosud prezentovaných ukázek zarazí, že dialogy (vyjma těch pro příběh klíčových) se odvíjejí pouze v textovém duchu, a že grafika, jakkoliv stylová, nepředstavuje právě vrchol možností hardwaru od Sony. Ale nechme to být. Hlavní protagonista totiž se svou katanou dokáže v řadách nepřátel nadělat pořádnou paseku, s krví decentně zbarvující papírové stěny tradičních japonských příbytků, takže bych za svou případnou kritiku opravdu nerad přibyl na jeho seznam. V soubojové fázi nechybí eventualita efektivního krytí, jakkoliv není tento akt tak úplně všeprostupující. K dispozici jsou celkem čtyři různé styly boje, mezi kterými se přepínáte pomocí směrového kříže. Bojujete jednak holýma rukama, kdy rozdáváte rány pěstí a pomocí chytaček a přehozů pacifikujete své soupeře. Zbytek tvoří práce s mečem, buď krátkým či velkým jednoručním, a nebo s dvojicí ostře nabroušených katan.


Tvůrci nezapomněli ani Quick Time Event (QTE) vsuvky, kdy zkrátka v určitou chvíli musíte stisknout požadované tlačítko, co se objeví na obrazovce, pro speciální aktivitu. A přirozeně nechybí ani rozličná komba plus některé mimořádné dispozice, jako je skutečně bleskové zrychlení při přesunu směrem k nepřátelským řadám. Přičemž jejich likvidací nabíráte zkušenosti, které se poté projeví kupř. na větší výdrži.  Aby to však nebylo zase tak monotónní, můžete se zabavit i jinými způsoby. Nechybí např. zajímavá kratochvíle s gejšami, kde se oceňuje váš případně vybroušený konverzační styl a vhodné dárky. Projížďka na koni, kde ovšem není předmětem snažení udržet se v sedle, ale během cvalu trefovat lukem vybrané terče. A pak jsou tu ještě kostky, či rytmická minihra na způsob známý co kámen, nůžky, papír. 

yakuza kenzan

yakuza kenzan

Z dosud napsaných řádek a při povědomí, co původní Yakuza na PS2 nabízela je zřejmé, že jde de facto o kopii se změnou reálií a pár novinkami - jako je např. inventář, do kterého máte přístup mezi checkpointy. Nicméně pokud se vám první díl zamlouval, asi ani tady nešlápnete příliš vedle. Koneckonců známka 37/40  od japonského magazínu Famitsu naznačuje ledacos.  Odkud už je jenom krůček k nezbytnému připomenutí, že také Yakuza: Kenzan! zažila svou úspěšnou premiéru na trhu země vycházejícího slunce.

yakuza kenzan

Vše důležité se má točit kolem příchodu mladé dívky jménem Haruka, která po hlavním hrdinovi chce, aby zabil jistého muže. Tím má být Musashi Miyamoto. Což je nicméně docela problém, protože pak by ústřední protagonista musel zabít sebe sama - Musashi Miyamoto je totiž jeho původní jméno, než si ho změnil ve snaze zapomenout na svou minulost.  Příběh, co má údajně být zase o něco dospělejší, vyprávěný zcela tradičně skrze nehratelné sekvence, by mohl být hlavním lákadlem téhle third-person sekané. U níž však stále ještě není zřejmé, jestli a kdy vůbec se vlastně objeví v PAL regionu.

yakuza kenzan



VIDEA KE HŘE YAKUZA: KENZAN!

 


Byl pro vás článek přínosný?