Hlavní navigace

You are Empty - ruská utopie

1. 8. 2007

Sdílet

Nacistická snaha o dokonalost germánské rasy byla proti tomu, co udělal Stalin, pouhým výstřelem do tmy.

Nacistická snaha o dokonalost germánské rasy byla proti tomu, co udělal Stalin pouhým výstřelem do tmy.



Generalissimus Stalin toužil po novém, lepším, Sovětském člověku. Proto nejlepší mozky obrovské matičky Rusy usilovně bádaly, aby vytvořily nad-člověka. Nakonec se to podařilo. Dokonalý Sovětský člověk začal kráčet širou Rusí. Ovšem jak už se několikrát před tím potvrdilo – nikdo si nemá hrát na Boha!



Do této bezútěšné doby vstupujete vy. Probuzeni na nemocničním lužku, s hlavou jako střep. Mozek marně hledá vzpomínky, bezvýsledně čeká na ranní vizitu. Chodbou nejsou slyšet kroky ani charakteristické nemocniční kašlaní. Taková situace rozhodně není normální. Vaší jedinou touhou je dostat se z toho stísněného prostoru. Pokud možno bez chybějících částí svého těla.



Kráčíte opuštěnou nemocnicí, všude je nepořádek, jakoby zde bylo pusto roky – nikde nikdo. Strach ze ztráty správného směru vedoucího k cíli je neopodstatněný, nelze jít jinou než-li předem vytyčenou cestou. Nemocnice svou opuštěnost pouze předstírá. Na první pohled dobrá zpráva, avšak věci se mají jinak. Ti jenž narušují prázdnotu jsou individua, která původně měla být geneticky dokonalou rasou, nicméně vědci, kteří pracovali na výzkumu patrně vyhráli v soutěži „Nevypiješ-li cisternu vodky nejsi Rus“. Příkladem budiž zdravotní sestra – sice se jí nedají upřít jisté přednosti (dekolt by se dal sjíždět na lyžích), ovšem její zdravotní služby využije snad jen zapřísáhlý masochista. Později narazíte na monstra jejichž, ne zrovna estetické, tvary jasně poukazují na příbuzenský vztah s Frankensteinem. Nepovedený nový Sovět není jediný, s kterým budete mít tu čest. Potkáte i trojlístek „normálních“ lidí – uvozovky jsou na místě, žádný z těch tří není zcela košer, ale aspoň pomohou.



Vývojáři z Digital Spray Studios slovo puzzle očividně ve svém slovníku nenalezli – v celé hře nenaleznete ani malinký náznak jakéhokoliv logického úkolu. Absolutní vrchol fantazie tvůrců je vymyšlení zápletky. Víc nic. Jakékoliv dílčí cíle v jednotlivých misí patří do kategorie nevyslyšených přání. Princip zůstává stále stejný – překonat vzdálenost z bodu A do bodu B a s tím vám pomáhej Bůh. Ten je zde zastoupen několika střelnými a jednou „chladnou“ zbraní. Nejzajímavější kousky jsou „elektrikomet“ a pneumatický nastřelovač hřebíků. A tak jdete pořád vpřed, střílíte stylem Rambo a těžko vás co překvapí. To je veliká škoda, období Stalinismu přímo vybízí k příběhu plnému dobrodružství a dramatických zvratů.



Všechny cesty vedou do vysoké věže. Převažují zde interiéry, které nejsou kdovíjak nádherné a svou nudností či nezáživností vám znepříjemňují hraní. Ale když se z chodeb a kobek vyhrabete na povrch uvidíte, že tvůrci dokáží vytvořit i kvalitní prostředí. Kolchoz má osobitý charakter – téměř cítíte „vůni“ hnoje. Agro-architektura je pouhý počátek předvedeného designérského umu, ve městě teprve uvidíte, že lze vytvořit perfektní atmosféru level-designem. Šedé budovy s temnými okny zde majestátně vzhlíží k temnému nebi jako vztyčený prst rudého teroru.



You are Empty je klasický letní titul, bez šance uspět proti kterékoliv jen trošku lepší hře. Čistý průměr. Škoda. Doba i zápletka má v sobě obrovský potenciál, který tvůrci nedokázali využít. Omezili se pouze na sterilní akci. Vypadá to spíš, že You are Empty dělal nějaký program podle daného algoritmu „nepřátelé, zbraně, 25misí“ a na jakoukoliv invenci prostě nezbyl čas.



Hodnocení: 5,0
Žánr: first person akce
Výrobce: Digital Spray Studios
Vydavatel: 1C
Distributor pro ČR: Cenega
Lokalizace: kompletní
Cena: 299 Kč
Multiplayer: ne
Internet: youareempty.com