Hlavní navigace

YouTube začíná půjčovat filmy

25. 1. 2010

Sdílet

 Autor:
Google chce evidentně zvýšit ziskovost YouTube, proto spouští on-line půjčovnu filmů. Zatím je však výběr omezený.

Video server YouTube je znám jako největší web, kde mohou uživatelé zdarma sdílet svá videa. Nicméně jeho majitel, společnost Google, stále zkoumá, jak na něm vydělávat i jinak než přes reklamy a placená promo-videa, neustále proto rozšiřuje nabízené služby. Po nedávném spuštění podpory videí ve Full HD rozlišení (1920x1080) nyní YouTube oznámilo i zahájení provozu on-line půjčování filmů.

Prvním krokem v tomto směru je dohoda YouTube o partnerství s filmovým festivalem Sundance (SFF - Sundance Film Festival), díky které je od pátku 22.1. do neděle 31.1. zpřístupněno americkým uživatelům YouTube pět filmů z ročníků 2009 a 2010. Jde o The Cove, One Too Many Mornings, Homewrecker, Children of Invention a Bass Ackwards.

CS24


Sundance Film Festival je největším filmovým festivalem tzv. nezávislých filmů v USA, čemuž odpovídají i nabízené tituly, které nejsou širší veřejnosti příliš známy. YouTube ještě během následujících týdnů přihodí menší tituly, konkrétně údajně nějaké vzdělávací a o zdraví.

Samotné vedení YouTube přiznává, že nabídka zatím není nijak bohatá a že novou službu budou teprve testovat. Filmoví výrobci nabízených filmů si zachovávají plná práva k filmům a diváci budou platit přes Google Checkout, cena zmíněných Sundance filmů je pět dolarů (~93 korun, ~3,5 euro).

Nová služba zatím nemá valný význam pro zákazníky mimo USA a popravdě ani tam se zřejmě z nabídky filmů nespustí vlna nadšení, nicméně jde evidentně jen o začátek a do několika let bychom se mohli dočkat stavu, že z YouTube bude největší on-line půjčovna filmů.